4 d’agost de 2020 4/8/20

Cs aconsegueix el compromís del Consistori perquè la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer siga Bé de Rellevància Local

Cs aconsegueix el compromís del Consistori perquè la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer siga Bé de Rellevància Local - (foto 1)
  • Estellés considera que "la casa té un nivell de protecció molt baix en l'actualitat”

Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València ha aconseguit, mitjançant una moció a la comissió de Desenvolupament i Renovació Urbana, que l'equip de govern es comprometa els tràmits per a declarar la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer Bé de Rellevància Local, per considerar que reuneix els requisits arquitectònics, artístics i històrics. 

“Encara que la regidora Sandra Gómez va dir que la nostra petició no es podria fer amb immediatesa si que en la comissió d'Urbanisme vam obtindre el compromís que la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer serà BRL”, ha explicat el regidor de Cs, Narcís Estellés, qui ha detallat que la iniciativa del seu grup recull dues propostes d'acord consistents en què els tècnics de la delegació de Desenvolupament i Renovació Urbana, conjuntament amb els de la delegació de Patrimoni Històric, estudien la declaració com a Bé de Rellevància Local de l'immoble conegut sota el nom de ‘Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer’ i, en cas de pronunciar-se positivament s'inicien els tràmits administratius corresponents per a incloure's en el Catàleg Estructural d'Espais i Béns Protegits.

El regidor taronja ha recordat que “el recent Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella va incorporar quasi mig centenar de noves edificacions en l'annex II sobre Modificació i Ampliació del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits com a Bé d'Interés Cultural o Bé de Rellevància Local, però no es va incloure la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer”.

L'Ajuntament de València és propietari de l'edifici de la Casa Natalícia de Sant Vicent Ferrer des de l'any 1573, on va nàixer el 23 de gener de 1350 Vicente Ferrer Miquel, fill de Guillem Ferrer i Constança Miquel, qui, amb el pas del temps, es convertiria en un dels frares dominics més prestigiosos de l'ordre i en patró del Regne de València, i on va residir fins a 1367. L'Orde de Predicadors Dominics gestiona l'immoble des de 1915.

Per a concloure, Estellés ha afirmat que “des del seu grup estaran vigilants per al bon desenvolupament del procés d'intervenció de l'edifici on hi ha pintures valuoses en l'antiga església del Gremí de Mestre D'obres, hui sala de predicació de la Casa. Aqueixes pintures estan cobertes per pintura blanca i han de recuperar-se”. “A més, hi ha una cripta de canó del segle XVII que hauria de deixar-se amb la rajola original, eliminant l'esquerdejat”, ha apuntat.

Pujar