Castellano

El PIB valencià va avançar un 2,9% en el segon trimestre de 2021

El PIB valencià va avançar un 2,9% en el segon trimestre de 2021
  • L'activitat productiva de l'economia valenciana millora en el segon trimestre de l'any fins a aconseguir nivells de prepandemia

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General d'Economia Sostenible, ha publicat ha publicat una nova ‘Infografia Trimestral de l'Economia Valenciana' corresponent al segon trimestre del 2021 (disponible en: https://cindi.gva.es/va/web/economia/coyuntura-economica-valenciana).

Aquest treball respon a la necessitat de visualitzar i analitzar sintèticament l'evolució de l'actual crisi originada per la pandèmia de la COVID-19, de manera que d'una manera ràpida es puga observar l'evolució dels principals indicadors de conjuntura de l'economia valenciana amb una perspectiva trimestral.

Segons en informe, el PIB valencià va avançar un 2,9% en el segon trimestre de 2021. En aquest sentit, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha matisat que "l'evolució favorable de l'activitat productiva de la Comunitat Valenciana cal vincular-la a les polítiques de suport als diferents sectors des del govern valencià".

En termes interanuals també es registra un avanç en aquest trimestre del 23,9%, dada molt allunyada de la reculada que va patir l'economia valenciana en el trimestre anterior (-3,5%). D'altra banda, aquest creixement està una dècima per damunt del registrat per a l'economia espanyola, que va augmentar un 2,8% en termes intertrimestrales.

La demanda agregada s'ha reactivat tant en la despesa pública com en el privat i ha millorat l'activitat de tots els sectors productius amb especial rellevància en la construcció, la indústria i, en menor mesura, els serveis i l'agricultura.

Els fons europeus (Next Generation i marc financer pluriennal 2021--2027 ) dotats arran de la situació econòmica provocada per la pandèmia estan sent una eina fonamental per a superar i eixir reforçats de la situació en la qual es troba l'economia de la Comunitat Valenciana.

En general, tots els indicadors milloren notablement en el segon en el segon trimestre. Destaca, no obstant això que les exportacions de béns de la Comunitat Valenciana hagen augmentat un 47,0% en aquest període, sent el sector químic, l'agroalimentari, el ceràmic, el tèxtil i els béns d'equip els més rellevants. Per part seua, les importacions de béns es van incrementar en un 49,9%. Malgrat el major creixement de les importacions el saldo comercial registra un superàvit de 678 milions d'euros. Això significa que el comerç exterior ha millorat en la seua contribució positiva al PIB de la Comunitat Valenciana.

Activitat productiva prepandèmia

L'activitat productiva de la indústria valenciana ha repuntat fortament en el segon trimestre de 2021, tal com arrepleguen les seues variables de facturació, de producció i d'ocupació. De fet les persones afiliades en alta en la Seguretat Social van créixer de mitjana un 5,8% respecte al mateix trimestre de l'any anterior.

Per part seua, els preus industrials han continuat incrementant el seu creixement al llarg del trimestre, d'un 8,0% a l'abril a un 9,0% el mes de juny. L'índex de producció industrial en la mitjana dels dos primers mesos del segon trimestre de l'any va tenir un comportament molt positiu, registrant un ascens del 43,2% respecte al mateix període de l'any anterior, oferint elevats creixements tant al maig (30,3%) com sobretot a l'abril (60,1%).

En el total nacional, l'increment de l'índex de producció industrial també va ser més intens el mes d'abril (50,2%) que al maig (28,2%), aconseguint en la mitjana dels dos primers mesos del segon trimestre un augment del 38,1%.

Desagregant l'Índex de Producció Industrial per branques d'activitat, el mes de maig s'observa un comportament positiu en totes elles excepte en “Material de transport”, que mostra un descens del 0,3%. D'altra banda és notable el creixement experimentat per metal·lúrgia i fabricació de productes metàl·lics (87,1%), Material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic (86,3%), manufactures diverses, reparació i instal·lació de maquinària i equip (77,3%) i indústria tèxtil i de la confecció (76,1%).

El major increment interanual té lloc en els Béns intermedis amb una taxa del 46,3%, seguit dels Béns d'equip, amb un creixement del 39,7%. A continuació, se situen els Béns de consum que mostren un augment del 14,9% i finalment l'Energia que s'incrementa un 4,4% respecte al mateix mes de l'any anterior. En el conjunt nacional, durant el mes de maig es registra en els béns d'equip, amb un creixement del 40,8%, seguit pels béns intermedis amb un augment del 36,6% respecte al mateix mes de l'any anterior. En tercer lloc, se situen els béns de consum amb un avanç del 19,8% i, finalment, l'energia, amb un increment del 14,1%.

Desagregant l'anàlisi per sectors, s'observa que tots ells mostren un creixement positiu en el segon trimestre de l'any.

El major increment ha tingut lloc en la construcció, amb un augment del 9,0% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, després del lleu creixement del 0,5% registrat en el primer trimestre. A continuació, se situa la indústria, que creix un 5,8% en el conjunt del segon trimestre enfront del descens del 1,5% que va marcar en el primer trimestre.

Els serveis, per part seua, també ixen del terreny negatiu i aconsegueixen una taxa de variació interanual mitjana en el segon trimestre del 4,9%. Finalment, l'agricultura, encara que ha registrat un creixement del 2,2% redueix el seu creixement respecte a l'aconseguit en el primer trimestre de l'any (3,3%).

Pujar