elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les universitats públiques valencianes s’aproximen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en unes jornades

  • La trobada 'Universitat de Tardor', que compta amb el suport de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, se celebrarà del 9 a l'11 de novembre

  • La primera conferència anirà a càrrec del professor Jorge Cardona, catedràtic de Dret Internacional Públic i membre del Comité de Drets del Xiquet de l'ONU

'Universitat de Tardor: Els objectius de desenvolupament sostenible' és el títol de les jornades que, organitzades per les universitats públiques valencianes, acollirà el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, del 9 a l'11 de novembre. L'encontre tractarà d'aproximar-se als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides en la seua agenda per al 2030.

Les jornades, que compten amb el suport de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, serviran per a reflexionar i aprofundir, a partir de criteris acadèmics i tècnics emergents de les institucions d'ensenyament superior, en l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, on es recullen els 17 ODS: fi de la pobresa, fam zero, salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta i sanejament, energia assequible i no contaminant, treball i creixement econòmic, indústria i innovació, reducció de les desigualtats, ciutats sostenibles, producció i consum responsables, acció pel clima, vida submarina, vida d'ecosistemes terrestres, pau i justícia, i aliances per a aconseguir tots aquests objectius.

Al llarg de tres dies es tractarà de posar en comú les estratègies d'aproximació als ODS a través de tallers i conferències que tindran lloc al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, organitzades per les cinc universitats públiques.

La 'Universitat de Tardor' s'obrirà, dimecres dia 9, a les 9:30 hores, amb un acte oficial presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, en representació dels cinc rectors de les universitats públiques valencianes.

La primera de les conferències, a les 10 hores, anirà a càrrec del professor Jorge Cardona, catedràtic de Dret Internacional Públic i membre del Comité de Drets del Xiquet de l'ONU, qui introduirà les jornades amb una reflexió sobre els drets de la infància en els ODS. Dos tallers sobre ajuda al refugiat i educació en igualtat contra la violència de gènere completaran el matí.

Per la vesprada, les jornades es reprendran amb un programa organitzat per la Universitat Politècnica de València. En aquest apartat es desenvoluparan una conferència sobre la implementació dels ODS des d'una perspectiva alimentària, rural i ambiental; una taula redona sobre la protecció del planeta des del moviment ecologista; i un taller que abordarà els ODS en el dia a dia a través de la producció i el consum responsables.

La segona jornada, dijous dia 10, arrancarà amb la programació de la Universitat d'Alacant, que s'encetarà amb una conferència sobre ètica i responsabilitat social. En aquest marc es presentarà també l'informe Anual de Comerç Just del 2015, a càrrec de la Coordinadora Estatal de Comerç Just i la Coordinadora Valenciana d'ONGD. El matí finalitzarà amb l'exposició d'un panell d'experiències d'Economia Alternativa i Solidària.

La Universitat Jaume I (UJI) de Castelló organitza les sessions de la vesprada amb dues conferències que tractaran la pau global, la justícia i la governança com a objectiu de l'Agenda 2030; una taula redona on es debatran els reptes de l'esfera de la pau en l'Agenda 2030; i un cinefòrum amb la projecció del documental 'Astral' sobre la crisi dels refugiats a la Mediterrània, emés per LaSexta Televisión.

La jornada de cloenda, divendres dia 11, a càrrec de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, inclou una conferència sobre els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni i la governança global, i una taula redona on es posaran de relleu les aliances i la coherència de les polítiques valencianes per a l'assoliment dels 17 ODS. A continuació, el vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao, llegirà les conclusions de l'encontre i, tot seguit, el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, presidirà l'acte de cloenda.

Tota aquesta programació compta amb la participació dels principals agents actius en matèria de cooperació a la Comunitat Valenciana, tant des de l'experiència acadèmica i tècnica de les universitats com des de l'aplicació de polítiques per part de l'Administració pública o de l'execució en terreny de les ONGD.

Pujar