elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les universitats públiques valencianes capten el 16% dels seus recursos econòmics a través d’activitats d’I+D

Les universitats públiques valencianes capten el 16% dels seus recursos econòmics a través d’activitats d’I+D
  • La investigació genera 206 milions d'euros d'ingressos per a les universitats

Els ingressos obtinguts per les activitats d’I+D desenvolupades per les universitats públiques valencianes representen cada vegada un major pes en el volum total de recursos econòmics disponibles. En total, les cinc institucions van captar 206 milions d’euros en 2019 (última dada disponible) derivats de projectes o treballs de recerca i desenvolupament tecnològic contractats per agents privats o procedents de convocatòries públiques. Aquesta xifra suposa el 16,4% del pressupost total d’ingressos de les universitats, que va ascendir a 1.251,9 milions d’euros, segons les dades que acaba d’actualitzar SIUVP, la plataforma web gestionada per l’Ivie, que integra informació sobre la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València.

El volum d’ingressos procedents dels projectes o treballs d’I+D ha crescut un 51% en els últims anys, des dels 136 milions captats en 2012. No obstant això, l’evolució no s’ha reflectit per igual en la investigació procedent d'institucions públiques i en la contractada pel sector privat. En el primer cas, la capacitat mitjana de captació d’ingressos derivats de convocatòries públiques ascendeix a 24.831 euros per professor doctor equivalent a temps complet, la qual cosa suposa un increment del 47% respecte a 2012. Per contra, la captació de recursos procedents de la contractació per part d'empreses privades no ha experimentat aquest creixement, ja que s'ha situat en 7.133 euros per professor doctor equivalent a temps complet, mantenint pràcticament la mateixa xifra de 2012 (7.131 euros).

L’estancament en la contractació de projectes d’I+D per part de les empreses ha fet que es reduïra el seu pes en el total de recursos captats per investigació. El 78% dels ingressos que generen les universitats públiques valencianes per la seua activitat en I+D procedeix de la realitzada per a institucions públiques i només el 22% restant ho genera la investigació per a empreses privades. En 2012, aqueixos percentatges es repartien entre un 70% procedent d'entitats públiques i un 30% del sector privat.

La plataforma SIUVP (Sistema d’Indicadors de les Universitats Valencianes Públiques), creada per les universitats públiques valencianes i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), acaba d'actualitzar 33 dels indicadors que integra. A més dels quals es refereixen a la investigació i transferència, la web amplia el període temporal de la informació corresponent a altres aspectes relacionats amb dades econòmiques, recursos humans i, en menor mesura, internacionalització.

Aquesta revisió inclou l'actualització de la infografia amb les principals xifres de l'activitat de les 5 universitats. En el curs 2020/2021 les universitats públiques valencianes van acollir a 128.590 estudiants i l'alumnat de nou ingrés va créixer un 1,03% fins a aconseguir els 24.008.

La informació recollida en la plataforma *¡SIUVP abasta des dels aspectes més purament acadèmics, com l'oferta i la demanda docent, fins a les dades econòmiques més concretes sobre els recursos i resultats de l'activitat de cada universitat. En concret, els indicadors s'agrupen en els següents camps:

  • Accés universitari
  • Estudiants
  • Rendiment acadèmic
  • Internacionalització
  • Recursos Humans
  • Investigació i transferència
  • Dades econòmiques
Pujar