LA UNIÓ demana que s'assigne un codi aranzelari TARIC a la xufa per a saber el volum que entra importada de tercers països
En plena campanya de recol·lecció es preveu un descens de la collita per qüestions climatològiques, encara que amb una gran qualitat a causa de la menor presència del fong de la taca negra, i uns preus bastant estables
La xufa s'inclou en una categoria genèrica al costat de diverses arrels i tubercles el que impedeix conéixer amb exactitud la quantitat de la que arriba importada
La Unió Llauradora demanarà al Govern d'Espanya que negocie a Brussel·les l'assignació d'un codi aranzelari TARIC específic per a la xufa. En l'actualitat, aquest cultiu es troba englobat dins d'una categoria genèrica que inclou diverses arrels i tubercles amb alt contingut en fècula o inulina, la qual cosa impedeix conéixer amb exactitud el volum de xufa importat des de tercers països.
Les xufes importades procedeixen majoritàriament de països subsaharians com Mali, Burkina Faso o Costa d'Ivori. No obstant això, a causa de la falta d'un codi diferenciat, no existeixen dades precises sobre quanta xufa entra a Espanya. Aquesta situació genera incertesa en el sector i dificulta l'adopció de mesures adequades per a garantir la viabilitat del cultiu a l'Horta Nord.
LA UNIÓ adverteix que, a més de la competència en preus, la importació sense un control específic també suposa un risc fitosanitari per als cultius autòctons. En l'actual campanya, els llauradors han detectat la proliferació d'una mala herba similar a la juncia, que molt probablement haja arribat a través de llavors de xufa importada. Aquest problema està generant importants dificultats en el camp i podria comprometre futures collites si no s'adopten mesures preventives.
LA UNIÓ destaca que la xufa cultivada a l'Horta Nord presenta una qualitat diferenciada respecte a la importada. La xufa valenciana és més xicoteta i dolça, amb propietats organolèptiques molt superiors. Aquesta diferència és especialment apreciada pels orxaters artesans, els qui aposten fermament per la xufa amb Denominació d'Origen. En canvi, alguns industrials que no estan inscrits en el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Xufa de València recorren a xufa importada, fonamentalment africana, a causa del seu menor cost i al major marge de benefici que obtenen en la venda d'orxata.
Davant aquesta situació, LA UNIÓ insisteix en la necessitat d'un codi TARIC específic que permeta conéixer el volum real d'importacions i garantir un major control sobre la qualitat i seguretat del producte. La defensa de la xufa valenciana és clau per a la sostenibilitat d'un cultiu rendible i amb una indústria orxatera de gran tradició a la Comunitat Valenciana.
Campanya de recol·lecció
En aquests moments la xufa es troba en plena campanya de recol·lecció. LA UNIÓ preveu un descens de la collita de xufa per qüestions climatològiques, encara que amb una gran qualitat a causa de la menor presència del fong de la taca negra, i uns preus bastant estables semblants a la passada campanya, entre 0,80 i 0,90 €/kg.
El volum de producció es pot situar en al voltant de 6 milions de quilos de xufa tendra que es convertiran finalment en 3 milions quan acabe la recol·lecció i després del seu pas pels assecadors.
En aquesta campanya es preveu que hi haja una superfície cultivada i inscrita en la Denominació d'Origen d'unes 400 hectàrees, situades a la comarca de l'Horta Nord.