26 de setembre de 2020 26/9/20

El vot de Unides Podem, en l'aire a 24 hores de la investidura de Puig

El vot de Unides Podem, en l'aire a 24 hores de la investidura de Puig - (foto 1)
  • Compromís votarà a favor del socialista, mentre PP, Ciutadans i Vox ho faran en contra

El ple d'investidura del president en funcions, Ximo Puig, se celebrarà demà en Les Corts. El socialista, que va guanyar les eleccions del passat 28 d'abril amb 27 escons, serà l'únic candidat a ocupar la Presidència de la Generalitat Valenciana.

A tan sols 24 hores del ple d'investidura la relació del PSPV amb Compromís i Unides Podem no travessa el seu millor moment després de les tensions deslligades durant les negociacions. Amb l'acord de govern tancat, ara l'única cosa que separa a Puig dels seus socis, són els càrrecs i departaments que ocuparà cada formació. En aquest sentit, el vot de UP encara està en l'aire, segons va anunciar ahir el líder valencià de la formació habitada, Rubén Martínez Dalmau. La condició per a donar suport al socialista és clara: Crear una segona vicepresidència per a Podemos. Aquesta proposta va ser rebutjada en un primer moment tant pel PSPV com per Compromís, encara que ahir es van mostrar disposats a negociar. En qualsevol cas, hauran d'aconseguir un acord sobre aquest tema durant el dia de hui.

Per part seua, Compromís va oferir el seu vot a favor a Puig sempre que es conegueren els consellers abans del dia 12, una confirmació que encara no s'ha produït. Encara que al principi els nacionalistes van amenaçar amb l'abstenció si no s'anunciaven els noms abans del dimecres, ahir la líder de la coalició, Mónica Oltra, va comunicar al president de les Corts, Enric *Morera, que Compromís “contribuirà al fet que isca bé la investidura”.

Així, ja és segur que Compromís donarà suport a Puig, mentre PP, Ciutadans i Vox votaran en contra. Però mancant un dia per a la investidura, encara es desconeix el vot de UP. Si bé el socialista no necessitaria els vots a favor dels seus socis per a governar –la primera volta es decideix per majoria absoluta i si no n'hi ha se celebra una segona volta per majoria simple 48 hores després-, és cert que un vot que no fóra un “sí” per part de UP, no seria bé vist amb el nou Botànic a punt d'estrenar-se.

Pujar