25 de novembre de 2020 25/11/20

Els treballadors del SAMU denuncien desprotecció: "No sabem si a qui traslladem té coronavirus"

Els treballadors del SAMU denuncien desprotecció: "No sabem si a qui traslladem té coronavirus" - (foto 1)

  El sindicat CSIF ha demanat per escrit a Conselleria de Sanitat més protecció per als treballadors dels serveis d'emergències SES-SAMU. En els documents remesos es descriu “l'espai insuficient en la majoria de les bases” o la falta de regeneradors d'aire en les instal·lacions, per la qual cosa exigeix mesures urgents de protecció. També denuncia l'aplicació de retallades en el menjador de guàrdia.

  La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha remés fins a tres escrits en els últims dies a Conselleria de *Sanitat per a urgir-li a aplicar mesures immediates que disminuïsquen el risc i milloren la prestació dels treballadors dels serveis d'emergències sanitàries. Per exemple, el sindicat recorda que des de juny està sol·licitant informació sobre la neteja i desinfecció de filtres i aparells d'aire condicionat de les bases, sense que fins hui l'haja rebuda.

  CSIF també explica el risc que pateix el personal en les seues actuacions. “En la majoria dels casos els treballadors desconeixen si els pacients traslladats són positius per covid-19, la qual cosa suposa un risc tant per als propis empleats com per a pacients traslladats posteriorment, amb el que resulta molt més complicat el control de la pandèmia”, afirma el sindicat.

  La central sindical recalca igualment que “en la immensa majoria de les bases l'espai és insuficient per a garantir les mínimes mesures de seguretat enfront del covid-19, ja que s'arriba fins i tot a compartir l'habitació de descans nocturn”. De la mateixa manera, la central sindical reclama un “estudi de viabilitat” per a instal·lar en les bases regeneradors d'aire, i recorda que la normativa de seguretat laboral estableix que “l'exposició a condicions ambientals dels llocs de treball no haurà de suposar un risc per a la seguretat i salut dels treballadors”.

  CSIF lamenta que en la conjuntura actual de pandèmia, amb els treballadors extenuats, Conselleria haja decidit eliminar, a partir del pròxim 1 de novembre, el menjador de guàrdia per a SAMU. “No és el moment ni de realitzar retallades ni de menyscabar les condicions laborals d'un col·lectiu que ha d'estar en primera línia assistencial. Si ja existeixen enormes dificultats per a cobrir als professionals quan estan de baixa, vacances o de dies d'assumptes propis, solament mancada ara minvar encara més les dures condicions de treball d'aquest col·lectiu”, assenyala el sindicat, que demana que es mantinga el servei de restauració en totes les bases SAMU.

  Pujar