23 de gener de 2021 23/1/21

Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant

Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant - (foto 2)
  Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant - (foto 3)
  Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant - (foto 4)
  Intervenen diverses peces d'espècies protegides venudes per internet a la província d'Alacant - (foto 5)

  La Guàrdia Civil d'Alacant, a través dels agents del Servei de Protecció a la Naturalesa (SEPRONA) ha confiscat un espècimen de Caracal naturalitzat i diverses peces d'ivori, procedents de vendes per internet. Els venedors, un total de 5 persones residents a Torrevieja i Elx, s'enfronten a multes per infraccions a la Llei de Contraban, o com en el cas del *Caracal, a un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna.

  Entre les múltiples comeses que té encomanat el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA), s'inclou la investigació de qualsevol comerç il·legal d'espècies protegides, actualment una de les principals causes de desaparició de la fauna silvestre.

  L'Equip del SEPRONA d'Alacant, sobre la base d'aquestes premisses, va decidir realitzar diverses indagacions sobre la venda d'uns trofeus de caça africans (un Caracal, un Springbuck i un Steenbok) oferits per un home de Torrevieja, a través d'un portal d'internet.

  D'aquests animals, tenia especial interés el citat Caracal caracal, una espècie de felí africà que figura com especimen protegit inclòs en el Conveni sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES).

  En ser-li requerida la documentació preceptiva per a la seua adquisició i venda, aquest espanyol de 53 anys no va poder demostrar que estava autoritzat per a això i es va procedir a l'aprehensió de la peça.

  Els agents van instruir diligències per un presumpte delicte contra la flora i la fauna, per tractar de comercialitzar amb una espècie protegida i van estendre acta per una infracció administrativa a la Llei de Contraban, remesa a l'Administrador Principal de Duanes d'Alacant.

  Aquesta peça serà examinada pel Servei Oficial d'Inspecció, Vigilància i Regulació del Comerç Exterior (SOIVRE), encarregat de certificar, per mitjà d'especialistes, l'espècie d'animal exacta a la qual pertany.

  Els altres dos espècimens, el Springbuck i el Steenbok, una gasela i un xicotet antílop respectivament, no van ser intervinguts per no estar inclosos en el Conveni de protecció CITES.

  Intervingudes diverses peces d'ivori a Elx i Torrevieja

  D'altra banda, agents de la Guàrdia Civil pertanyents al SEPRONA d'Elx, van realitzar una altra investigació paral·lela relacionada amb la venda per internet de peces que, íntegrament o en part, contingueren ivori.

  L'ivori també està inclòs com a part d'un animal protegit en el conveni CITES i per tant, la tinença, venda, adquisició, distribució o comerç d'aquestes peces han d'estar regulades i controlades.

  En aquest cas, els agents van localitzar i van identificar a 4 venedors (3 a Elx i 1 a Torrevieja) que no van aportar la documentació necessària que acreditara la tinença lícita d'aquestes peces.

  A tots ells se'ls va estendre acta per una infracció a la normativa aplicable en matèria de contraban, per comercialitzar amb parts d'espècimens protegits per convenis internacionals.

  Els efectes que van ser intervinguts van ser els següents:

  Talla d'ivori (banya amb forma de cocodril) i polsera d'ivori, valorades en 680 €.
  Talla d'ivori (banya amb talles de miniatures) i dues figures humanes amb vestits estil asiàtic, valorades en 3000 €.
  Navalla multiusos amb cachas d'ivori, valorada en 250 €.
  Conjunt de 28 peces d'ivori de joc va dominar, valorat en 300 €.
  Les peces han sigut depositades en dependències de l'Administració de Duanes d'Alacant a l'espera de determinar la seua autenticació per mitjà del Servei Oficial d'Inspecció, Vigilància i Regulació del Comerç Exterior (*SOIVRE).

  Pujar