Castellano

Condemnat a 18 anys de presó per assassinar a la seua mare de 81 anys amb un bat de beisbol a Torrevella

Condemnat a 18 anys de presó per assassinar a la seua mare de 81 anys amb un bat de beisbol a Torrevella
  • El crim es va produir en el domicili familiar després d'infringir l'ordre d'allunyament que pesava sobre el fill de la morta

La Secció Setena de l'Audiència Provincial d'Alacant, amb seu desplaçada a Elx, ha condemnat a 18 anys de presó a un home que va vulnerar l'ordre d'allunyament que li prohibia aproximar-se a la seua mare i la va assassinar després de propinar-li múltiples colps amb un bat de beisbol a Torrevella.

La sentència arreplega el veredicte de culpabilitat emès per un jurat popular al final del judici, celebrat a la fi del passat mes de juny, i pot ser recorreguda en apel·lació davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Segons els fets declarats provats pel jurat, l'acusat convivia amb la seua progenitora, de 81 anys i afligida d'una malaltia terminal, en el domicili familiar, malgrat que no podia comunicar-se ni aproximar-se a ella en virtut d'una sentència per trencament de condemna.

Sobre les 23 hores del 2 de març de 2020, l'home va començar a colpejar repetidament a la seua mare amb un bat de beisbol en la cara, el cap i altres parts del cos fins a causar-li la mort.

L'agressió es va produir de manera sorprenent per a la perjudicada, que prenia medicació a causa de la seua malaltia terminal i presentava un estat físic molt afeblit, fins al punt que tan sols pesava 42 quilos, per la qual cosa no va tenir cap possibilitat de defensa.

Després de perpetrar el crim -sempre segons la resolució judicial-, amb la intenció de no ser descobert, el penat va tractar de simular un accident, va col·locar a la seua mare de genolls, secundant-la en part sobre el matalàs de l'habitació on dormia, i va llançar damunt d'ella un armari de grans dimensions.

Tal com va dictaminar el jurat, encara que l'acusat mantenia intactes les seues capacitats volitives i cognoscitives -és a dir, sabia el que feia i volia fer-ho-, la seua acció delictiva “va estar influenciada o propiciada lleugerament” pels seus problemes mentals, prolongats en el temps, així com pel consum de substàncies estupefaents, d'alcohol i de medicaments.

Per aquesta raó, la sentència aprecia en la seua actuació una circumstància atenuant. Per contra, aprecia l'agreujant de reincidència per al delicte de trencament, perquè el processament ja havia sigut condemnat diverses vegades per vulnerar l'ordre d'allunyament respecte a la seua mare, i l'agreujant de parentiu, en el cas del delicte d'assassinat.

A l'hora d'imposar les penes, la magistrada de l'Audiència que va presidir aquest judici amb jurat ha tingut en compte l'acord aconseguit entre la Fiscalia i la defensa, que establia 9 mesos de presó per al delicte de trencament de condemna i 17 anys i 3 mesos de presó per a l'assassinat.

Pujar