6 de juliol de 2020 6/7/20

Compromís reclama acabar com més prompte millor l'obra que impedeix duplicar la producció de la dessaladora de Torrevella

  El diputat de Compromís Ignasi Candela ha presentat avui una proposició de llei que exigeix acabar com més prompte millor la connexió energètica que permetria duplicar la capacitat d'aigua de la dessaladora de Torrevella (Alacant).

  Candela ha criticat la resposta del Govern, a una pregunta de Compromís, que posterga fins a mitjans de 2018 el subministrament energètic del qual depén l'augment de la producció de la dessaladora.

  "No entenem com l'Executiu de Rajoy es permet ajornar la solució que acabaria amb la falta d'aigua que amenaça a mil hectàrees de collita", ha assegurat el diputat.

  La iniciativa de Compromís reclama també derogar el "tarifazo": la "vessa" que va aprovar el Consell de Ministres i que obliga als regants a pagar el manteniment de les canonades del transvasament Tajo-Segura, malgrat no estar rebent ni una gota d'aigua.

  Aquest cobrament, inèdit en els 38 anys de funcionament de la infraestructura, arriba en un moment de profunda i perllongada sequera que posa en perill la viabilitat de l'agricultura a Alacant, Múrcia i Almeria, així com el sustente d'unes mil famílies.

  Ignasi Candela ha assenyalat que "la inacció i improvisació del Govern posa en risc no només la producció sinó també la comercialització", ja que les empreses exportadores estudien un canvi d'ubicació davant la falta de previsió.

  La proposta de Compromís s'afegeix a la sèrie de mesures plantejades per la formació valenciana per reduir la indefensió dels agricultors i buscar alternatives que garantisquen el subministrament d'aigua. La inversió en modernització de regadius, l'aprofitament i abaratiment de l'aigua dessalada o la reutilització d'aigua depurada són algunes de les fórmules que han posat damunt la taula per pal·liar un problema que es preveu continuat i recurrent.

  Pujar