elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torrent es prepara per a unes falles plenes de sentiment i responsabilitat

Torrent es prepara per a unes falles plenes de sentiment i responsabilitat
  • Les festes falleres torrentinas han adaptat els seus actes a les mesures sanitàries especials per a tots els fallers i la ciutadania gaudisca d'unes falles segures i amb responsabilitat

MÉS FOTOS
D'esquerra a dreta: el regidor de Falles Pascual Martínez, FMI Sandra Peris, FM Sandra Pallardó i l'alcalde Jesús Ros
Torrent es prepara per a unes falles plenes de sentiment i responsabilitat - (foto 3)

Les falles han arribat a Torrent. A partir de l'1 de setembre, la ciutat torrentina gaudirà de l'activitat fallera sota les mesures sanitàries i de seguretat especials per a aquest acte. El col·lectiu faller ha estat molt implicat durant tota la pandèmia per a intentar celebrar les festes josefinas sempre que les circumstàncies ho permetran, ja que prevalia la salut de la població en tot moment, i acatant amb determinació totes les mesures sanitàries imposats pel Consell per a poder veure la llum al final del túnel durant aquesta pandèmia.

El que si veurà la llum són els monuments fallers de les 29 comissions torrentinas que ja estan omplint de color i d'alegria els carrers del municipi i que la nit de l'1 de setembre començarà la seua anhelada Plantà perquè l'endemà el jurat del seu veredicte. Des de gener, l'ajuntament al costat de la Junta Local Fallera estan treballant per a anticipar-se a les decisions preses per la Generalitat i una vegada anunciades aquestes, poder adaptar les seues propostes a la normativa sanitària i de seguretat, fent així un treball més efectiu.

El regidor de Festes i Falles, Pascual Martínez, exposa dues de les mesures adoptades perquè aquestes falles transcórreguen amb normalitat: l'ús de la màscara en tots els actes, inclosos els que es realitzen a l'aire lliure, i la creació, intervenció i autonomia del coordinador covid en cadascuna de les comissions falleres del municipi. “Pensem que el coordinador covid és una figura molt important perquè hi ha actes organitzats per la Junta Local Fallera i uns altres per les pròpies comissions. Per això, la importància de la realització del curs per als coordinadors que va finalitzar el dissabte passat”, detalla Martínez.

Per tant, tots els actes fallers que viurà la ciutat torrentina s'han vist modificats per a adaptar-se a les circumstàncies sanitàries del moment. L'acte faller més emotiu i esperat és l'Ofrena, que s'ha adaptat amb dos itineraris durant dos dies, el divendres 3 i dissabte 4. El tradicional que comença en la Font de les Granotes i un altre que comença en la zona de la Cotxera, carrer Gómez Ferrer. “La primera comissió d'un d'ells eixirà a les 18.45 hores i l'altre a les 18.55 hores perquè hi haja un marge d'entre 10-15 minuts entre una falla i l'altra i no coincidir al mateix temps en la plaça de l'Església de l'Asunción on es lliura les flors a la Verge. En cada itinerari hi haurà una separació del mateix temps entre falla i falla, alguna cosa que abans era totalment el contrari, però que s'ha hagut de realitzar així per la seguretat dels participants fallers”, explica el regidor de Falles. Tancada al públic

Quant a l'organització de les mascletàs, que se celebraran entre els dies 2 i 5 de setembre, s'han canviat d'ubicació. Tradicionalment s'han fet als peus de l'ajuntament i ara s'han traslladat al Parc Central, enfront de la Ciutat de l’Oci i l’Esport. “En la plaça Bisbe Benlloch no es donaven les condicions necessàries per a poder celebrar aquests espectacles pirotècnics per això s'han traslladat al Parc Central que és una zona més àmplia on els assistents podran veure les mascletàs amb la deguda distància de seguretat i prudència que cal tenir en aquests esdeveniments”, ha anunciat Pascual Martínez. En el mateix lloc es realitzarà la Nit del Foc la nit del dissabte 4. Un total de 420 quilos de polvora farà tremolar la ciutat torrentina en aquests quatre dies, 190 per a les mascletàs i 230 per a la Nit del Foc.

La Nit de Cremà s'ha avançat el seu horari pel toc de queda a Torrent, que prohibeix la mobilitat nocturna d'1.00 fins a les 6.00 hores. “Les falles infantils es cremaran a les 20 hores, la guanyadora a les 21 hores i la resta de falles majors a les 22 hores”, ha puntualitzat el Pasqual Martínez.

Les Falles de Torrent es podran seguir en directe a través de les xarxes socials de la Junta Local Fallera i l'Ajuntament de Torrent. Així s'evitaran aglomeracions i tota la ciutadania torrentina podrà gaudir des de la seua casa de la programació fallera.

En mostra del treball del consistori per a garantir la màxima seguretat en les festes josefinas torrentinas, l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, i el propi regidor de Falles, han sigut convidats a participar en la reunió entre la Conselleria de Justícia i la Delegació del Govern que han mantingut aquest matí amb membres de la Policia Autonòmica, Guàrdia Civil i Policia Nacional per a coordinar aquestes tasques de seguretat.

El dispositiu especial de seguretat preparat per a les falles torrentinas compta amb 102 agents de reforç de la Policia Local que donaran cobertura als festejos fallers i a la vigilància nocturna. Aquesta labor estarà compartida amb els efectius de la Policia Nacional per a fer complir el toc de queda i respectar les mesures sanitàries en els casals i carpes falleres. Els membres de Protecció Civil col·laboraran amb la Policia Local en la seguretat durant els espectacles pirotècnics i oferiran la seua col·laboració al cos de bombers perquè els 29 monuments infantils i majors de la ciutat es cremen simultàniament sense desplaçaments i aglomeracions. A més, els responsables de Protecció Civil han volgut agrair la col·laboració de més de cinquanta voluntaris d'altres agrupacions locals com Paterna, Requena, Tavernes Blanques, Nàquera, Montcada, Monserrat, Puçol, Manises, Oliva o Almansa, per a ajudar amb els seus propis mitjans d'extinció durant la Nit de la Cremà.

“Vull agrair en primer lloc a Protecció Civil, Policia Local, Junta Local Fallera i als presidents de les diferents comissions falleres torrentinas per l'esforç de coordinació perquè aquestes falles siguen segures. Estic segur que no seran unes falles descafeïnades, sinó molt sentides, amb molta intensitat i plenes de sentiment. També vull demanar la comprensió, la paciència i la responsabilitat als tots ciutadans i dir-los als fallers que tenim una responsabilitat molt gran, ja que estarem en el punt de mira, ja que tenim una responsabilitat. Torrent és una gran potència fallera i el món faller ha de demostrar que està a l'altura de les circumstàncies i treballar per la il·lusió de totes les falleres, especialment per a Alicia i Sandra, les nostres Falleres Majors”, ha exposat Pascual Martínez, demostrant la seua gratitud a tot el col·lectiu torrentino.

Programa d'actes Falles 2021

El programa d'actes oficials de les Falles 2021 encendrà la metxa el dimecres dia 1, quan es planten els monuments en la ‘nit de la plantà’.

Dijous 2: el programa de festes seguirà amb la ‘mascletà’ a càrrec de Caballer en el Parc Central, a més de les visites oficials de les corts d'honor i les seues falleres majors; també el dijous, en un acte sense públic presencial, però retransmès en directe per Facebook Ajuntament i Junta Local Fallera, s'oferirà la lectura de les actes dels concursos; la jornada acabarà amb el trasllat de la Mare de Déu, amb assistència només dels representants de cada Falla.

Divendres 3: lliurament de premis als monuments; mascletà en Parc Central i retransmesa en directe per xarxes; i primera jornada de l'ofrena a la Mare de Déu.

Dissabte 4: després de les tradicionals visites institucionals de les corts d'honor de les falleres majors, un nou espectacle pirotècnic des del Parc Central, retransmès en streaming; segona jornada de l'ofrena; i al final del dia, l'esperada ‘nit del foc’, a càrrec de la pirotècnia Caballer.

Diumenge 5: cercaviles i homenatges precediran a l'última ‘mascletà’; i, finalment, amb un avançament respecte de l'horari habitual, es procedirà a ‘la cremà’ simultània de la major part de falles, en funció de la planificació que disposen Bombers i Protecció Civil.

Pujar