elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tècnics i regidors de participació de l’Horta Sud raonen sobre la situació de les associacions i les futures línies d’actuació per a promoure l’associacionisme

Tècnics i regidors de participació de l’Horta Sud raonen sobre la situació de les associacions i les futures línies d’actuació per a promoure l’associacionisme
  • Representants dels municipis integrants de la Xarxa Participa han fet valoració de la situació del teixit associatiu en els seus municipis després de la pandèmia i han buscat punts de trobada per a col·laborar i enfortir-lo

MÉS FOTOS
Tècnics i regidors de participació de l’Horta Sud raonen sobre la situació de les associacions i les futures línies d’actuació per a promoure l’associacionisme - (foto 2)
Tècnics i regidors de participació de l’Horta Sud raonen sobre la situació de les associacions i les futures línies d’actuació per a promoure l’associacionisme - (foto 3)

Representants tècnics i polítics dels municipis d’Alaquàs, Aldaia, Manises, Mislata, Picanya, Picassent i Quart de Poblet, juntament amb l’equip tècnic de la Fundació Horta Sud, s’han reunit hui a Torrent per a valorar l’estat actual de l’associacionisme en la comarca després de la pandèmia i cercar línies de treball conjuntes que permeten dinamitzar els municipis des de l’enfortiment del teixit associatiu.

La trobada entre personal tècnic i polític de participació ciutadana de l’Horta Sud ha començat amb l’anàlisi de la realitat de la situació del teixit associatiu en cadascun dels municipis presents, amb un especial èmfasis en la situació actual i els reptes de futur de l’associacionisme. Entre els reptes que els fan arribar des de les associacions es troben mantenir les quotes de la seua base social, incrementar el número de persones associades, la revisió dels objectius i activitats, els problemes burocràtics i la formació per poder actuar amb l’administració electrònica.

Per altra banda també han apuntat que l’administració local no té personal tècnic en els seues plantilles per poder acompanyar a les associacions a millorar la seua incidència i apel·len a la Direcció General de Participació a que incremente les ajudes per poder contractar personal especialitzat. Així mateix, la Fundació Horta Sud ha constatat algunes claus per poder mantenir els registres locals d’associacions al dia, com són avaluar l’impacte de la inversió municipal en associacions, per a la qual cosa caldria sistematitzar la replegada de dades del que aporten les associacions al municipi en les justificacions de subvencions. També s’ha parlat sobre la importància de les associacions durant els mesos de confinament i les conseqüències de la pandèmia i el paper del teixit associatiu en moments de solidaritat com amb l’erupció del volcà de La Palma.

Així mateix, s’ha posat damunt de la taula el gran repte que apunta el CIS, la desafecció política. L’administració pública es relaciona amb la ciutadania mitjançant el procediment administratiu i, han afirmat, els processos per enfortir les associacions i generar comunitat no tenen res a veure amb el procediment administratiu. Per açò, han conclòs que “cal un gir copernicà i que els ajuntaments reconeguen la participació que ja es realitza al municipi, que pose en marxa processos de dinàmiques de grups, apoderament, implique a les associacions amb el municipi, cree xarxes de complicitat, compartisca projectes i ajude a que les entitats desenvolupen les activitats per al poble”.  

Posteriorment, l’equip de la Fundació Horta Sud ha presentat el resum de les activitats realitzades en el marc de la Xarxa Participa, de la qual formen part dotze dels vint municipis de la comarca, durant els anys 2020 i el que portem de 2021. En aquest punt, s’han destacat especialment les més de cinquanta formacions anuals gratuïtes per a associacions i les més de cent-trenta consultes anuals resoltes, també de forma gratuïta. Igualment, s’han destacat les campanyes de visibilització del teixit associatiu, principalment la campanya #AraMésQueMai, que va servir per a fer visible la tasca de les associacions durant els mesos de confinament.

Ja per acabar, totes les persones presents han debatut sobre les línies d’actuació futures de la Xarxa Participa, per a poder seguir avançant en l’enfortiment del teixit associatiu. Entre les conclusions de la jornada destaquen l’impuls de l’Escola d’Associacions, que canviarà el format organitzatiu per a facilitar a les associacions la seua planificació i assistència, i la consolidació del projecte Serà Horta Sud 2030, que permet avançar, treballant sectorialment de forma conjunta entre associacions i institucions públiques, en el compliment dels objectius estratègics de l’Agenda Urbana 2030 i els ODS. En aquesta línia, la Fundació Horta Sud ha fet entrega als representants municipals de l’informe de participació sorgit de la taula de governança realitzada a Quart de Poblet. També els han facilitat les dades de l’observatori comarcal Serà Horta Sud 2030 perquè puguen aporten indicadors i elements per avançar en la governança estable i continuada a nivel comarcal.

Pujar