elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una quarantena de persones debaten a Torrent sobre les conseqüències ambientals, socials i econòmiques de l’ampliació del port de València

Una quarantena de persones debaten a Torrent sobre les conseqüències ambientals, socials i econòmiques de l’ampliació del port de València
  • L’acte, celebrat a la Casa de Cultura, va comptar amb una xerrada inicial de Joventut pel Clima i per l’Horta i, posteriorment, amb un debat obert entre les persones assistents

Diverses persones i entitats de l’Horta Sud es van reunir ahir a la Casa de Cultura de Torrent per debatre sobre les implicacions que tindria l’ampliació del port tant en la ciutat de València com en la seua àrea metropolitana. En l’acte hi van intervenir David Adrià de Joventut pel Clima – Fridays for Future i Josep Gavaldà de Per l’Horta, ambdós col·lectius integrats en la Comissió Ciutat-Port.

La xerrada-debat sobre les conseqüències de tirar endavant l’ampliació projectada de la part nord del port de València va arribar anit a Torrent. La Casa de Cultura de la capital de l’Horta Sud va acollir, des de les 19:30 h i fins a les 12:00 h, una xerrada-col·loqui que va comptar amb una quarantena de persones i col·lectius assistents.

L’acte, presentat per Concha Medina, del CSA La Llavor, va començar amb les intervencions de David Adrià, de Joventut pel Clima – Fridays for Future, i Josep Gavaldà, de Per l’Horta. Les dues entitats formen part de la Comissió Ciutat-Port i són organitzadores de la manifestació convocada pel pròxim divendres dia 22 d’octubre a la vesprada a València.

Adrià, va ser l’encarregat de posar sobre la taula el context global. El representant de Joventut pel Clima va destacar la importància de canviar les nostres rutines i hàbits tant de consum com de mobilitat, entre altres, “per fer front a una emergència que és planetària”.

En relació amb l’ampliació del port, Adrià va emfatitzar la necessitat que la ciutadania metropolitana també s’hi posicione en contra, ja que “el canvi climàtic no fa distinció entre pobles i comarques”, recordant que la crisi climàtica és “una crisi multifacètica, amb conseqüències polítiques, socials, econòmiques i ambientals”.

Tot seguit, Josep Gavaldà va prendre el relleu per explicar les afectacions concretes que tindria, de tirar endavant, l’ampliació del port projectada. Entre altres implicacions, segons Gavaldà, l’ampliació nord del port suposaria doblar les mercaderies que circulen pel port de València i, conseqüentment, “seria necessari duplicar les infraestructures de transport”. Per Gavaldà, un dels punts més afectats seria la carretera V-30, que connecta l’Horta Sud i que “actualment, sense l’ampliació nord del port, ja és la via més afectada per la contaminació”.

Igualment, Gavaldà va posar a debat la generació de benefici real que generaria l’ampliació, donat que l’empresa beneficiària de l’ampliació, MSC, “invertirà en robotització” i l’augment de creuers “ha constatat arreu que és perjudicial per al dia a dia de la població del territori”.

Finalment, Adrià i Gavaldà van destacar la importància d’invertir des de les institucions públiques en inversions que generen costos externs positius, com ara el reverdiment de les ciutats i la seua adaptació al canvi climàtic, i van fer una crida a tota la població a sumar-se a la defensa contra l’ampliació del port perquè “és una decisió que ens afecta a tots i totes i lluitar perquè no s’amplie el port suposa defensar el nostre propi interés com a ciutadania”.

Després de les intervencions, va començar un debat entre totes les persones assistents on es van posar sobre la taula, entre altres, qüestions com la necessitat de potenciar el corredor mediterrani sense crear noves infraestructures que afecten mediambientalment o la incertesa que genera el projecte d’ampliació del port, que no contempla una anàlisi de riscos i no té en compte qüestions com l’encariment dels combustibles fòssils que poden afectar a la viabilitat fins i tot macroeconòmica de l’ampliació.

L’acte, organitzat pel CSA La Llavor i la Comissió Ciutat-Port, amb la col·laboració de Col·lectiu Soterranya, Fundació Horta Sud, Comissió 9 d’Octubre i Comissió 8 de Març va finalitzar amb una crida a la mobilització per a la manifestació del pròxim divendres a València.  

Pujar