elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marina Olivares (Torrent): “Tant de bo arribe el dia en què no calga celebrar el 25N”

Marina Olivares (Torrent): “Tant de bo arribe el dia en què no calga celebrar el 25N”
  • Elperiodic.com entrevista la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Torrent amb motiu de la celebració Dia Internacional de la Lluita Contra la Violència de Gènere

Torrent ha registrat un augment dels casos de violència de gènere i també d'atenció a persones víctimes d'aquest tipus de violència. Són dades que ha facilitat aquest dimecres la regidoria d'Igualtat, amb motiu del Dia Internacional de la Lluita Contra la Violència de Gènere que se celebra aquest dijous 25N, per mostrar una realitat que afecta tota la societat.

En concret, Torrent ha registrat des de començament d'any 179 nous casos de víctimes violència de gènere, set més que en tot el 2020. A més, des de començament d'any s'han dut a terme 1.400 atencions, 300 més que en tot l'any 2020

Elperiodic.com ha entrevistat la regidora d'Igualtat, Marina Olivares, per conèixer de prop aquesta realitat així com les accions que l'Ajuntament està duent a terme aquesta setmana sota el lema Vives i lliures.

Per què és tan necessari tenir un 25N?

És molt important reiterar aquest dia perquè malauradament la violència contra les dones, pel fet de ser-ho, encara és vigent a la nostra societat ia més és sistemàtica. Desafortunadament les agressions segueixen donant-se, hi ha hagut 37 dones assassinades i tres menors d'edat des de començament d'any. Crec que cada cop hi ha més consciència social amb les campanyes que es fan a tots els nivells però no n'hi ha prou. Per això pensem que des de la regidoria d'Igualtat era fonamental commemorar aquest dia i fer un homenatge a les dones que pateixen la violència de gènere.

Ha augmentat el nombre de denúncies i d'atencions, ¿es denuncia més ara?

Crec que cada cop hi ha més mitjans i difusió. Estem aconseguint el suport de tota la societat perquè siga un problema de consciència social. Que tots fem alguna cosa a la nostra vida per lluitar contra les discriminacions que desemboquen en violència. Crec que de mica en mica la gent es para més a pensar què pot fer per frenar-la. I per això és important tenir aquest dia perquè no se'ns oblide.

Estem veient com augmenten també les xifres de la violència de gènere entre els més joves i així ho constata el darrer estudi del Ministeri d'Igualtat sobre la situació d'aquesta violència a l'adolescència. Per què aquesta tendència i com detectar-la?

És molt difícil de detectar, però a través de la coordinació amb els centres educatius detectem algunes mancances i alguna alarma que sona. Són casos com el control del mòbil i és que les xarxes socials poden ser una eina molt útil però també molt perillosa si no es fan servir bé. El control de les xarxes socials, el fet de saber tota l'estona on és una persona… mal enfocades poden ser una eina de control i subordinació a l'eina sentimental. Per això estem fent un treball coeducatiu amb els centres per oferir eines en aquest tema. A l'educació hi ha la base.

Quins recursos oferiu per a les persones que pateixen violència de gènere o en són testimoni? Com poden acudir a vosaltres?

Hi ha moltes eines ara, hi ha el 016 que és el nombre general datenció. Podeu acudir a nosaltres, a la Casa de la Dona, al telèfon de l'Ajuntament, el 010 que us desvien amb nosaltres. La primera atenció és una tècnica però si després cal una derivació, com puga ser una atenció psicològica. També hi ha el centre d'atenció a la víctima al Carrer 6 de Desembre i per descomptat la Policia.

Hi ha molts mitjans, telefònics, assistencials físicament…. és important recordar que les dones tenen dret a l'assistència jurídica gratuïta al moment arriben a la comissaria, que un lletrat puga anar en aquell moment a atendre-la. A més, crec que també és molt important que si algú és testimoni de la violència de gènere denuncie la situació perquè hi ha dones que pateixen violència i no s'atreveixen a denunciar-ho.

Un darrer missatge per convidar la ciutadania de Torrent a sumar-se al 25N?

Per descomptat, faig una crida al poble de Torrent perquè se sumen a la marxa d'aquest dijous. Com més nombrosa, més soroll farem i rebutjarem junts aquesta violència que, malauradament, s'ha de continuar celebrant. Tant de bo algun dia jo veja des d'aquesta regidoria que no calgui fer una programació d'activitats per aquest dia.

Activitats 25N

La Casa de la Dona ha organitzat una marxa i homenatge a les víctimes de la violència contra les dones per a la vesprada del 25N. Al llarg d'aquesta jornada s'han programat altres activitats que inclouen la instal·lació d'una taula informativa i la realització de diversos tallers a la plaça Bisbe Benlloch, així com una concentració a les portes de l'ajuntament a les 12 del migdia.

Finalment, el divendres 26 conclouen les activitats d'aquesta setmana amb la inauguració, a les 18.30 h, de l'espai Lectures violetes, una secció de la Biblioteca Metro on s'han recopilat llibres infantils, novel·les, assajos i investigacions dedicats a temes d'igualtat i de violència de gènere.

Pujar