elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El jutjat arxiva la querella per prevaricació contra l'alcalde de Torrent, Jesús Ros

El jutjat arxiva la querella per prevaricació contra l'alcalde de Torrent, Jesús Ros
  • El tribunal ha decidit que les acusacions no són fets constituïts de delicte i no procedeix la seua translació a la jurisdicció penal

En una convocatòria de premsa d'urgència, l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha anunciat que la causa per prevaricació imposada pel grup municipal Compromís, en representació de Pau Alabajos, ha sigut arxivada perquè no existeixen indicis de responsabilitat penal en l'actuació denunciada. “La falta de desenvolupament d'aquests òrgans constitueix legítim objecte del debat polític, però no procedeix la seua translació a la jurisdicció penal”, afirma la sentència del Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Torrent.

El portaveu municipal, Andrés Campos, ha assenyalat que aquesta convocatòria d'urgència s'ha realitzat per transparència per part del consistori. “vam mostrar la transparència del govern actual donant la cara, com la vam donar en el seu moment davant la querella, i mostrant la nostra opinió”, ha sentenciat el portaveu Campos. Per part seua, Jesús Ros, ha assenyalat que no es prendrà cap mesura contra el grup municipal Compromís per danyar la imatge de l'equip de govern i del propi alcalde.

En la declaració que va fer Ros en el jutjat de Torrent el passat 8 de juliol va al·legar que el motiu de la falta de desenvolupament dels òrgans propis d'un gran municipi no s'havia realitzat per no disposar del pressupost necessari per a tal fi. Concretament, es refereix a: el Tribunal Economicoadministratiu, la Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions, la creació de districtes i el Consell social de la ciutat. Alguns d'ells presentaven avanços de projectes, no hi havia mitjans materials i es va estar realitzant un estudi perquè en el moment que es poguera es posaren en marxa. Tot això, ha vingut agreujat per la crisi de la pandèmia, on part del pressupost municipal va haver de ser destinat a la lluita contra aquesta malaltia, augmentant els treballs de neteja i el repartiment de màscares, entre altres.

Per això, el jutjat estima que es requereix de mitjans materials i personals importants per a la seua creació acompanyada d'una dotació pressupostària també elevada. També assenyala que no és fins a 2015 quan es fan passos merament formals en el camí cap a la creació d'aquests òrgans, quan des del seu inici ja es va produir un retard d'aquests, en dates on la corporació era regida per un altre grup polític de signe oposat a l'actual. A més, al jutjat no li consta que es realitzaran requeriments en els quals l'alcalde i els edils prengueren una situació passiva en la creació d'aquests òrgans pel que el delicte de prevaricació manca de sentit, igual que qualsevol altre tipus penal.

Després de l'exposat, el jutjat declara que “difícilment es pot estimar que després de la declaració de l'estat d'alarma i en la situació actual siga delictiva la no creació efectiva dels òrgans propis d'un gran municipi. Ha d'acordar-se el sobreseïment lliure i arxivament de les actuacions per no ser els fets constitutius de delicte”, sentència la resolució.

Ros ha exposat que aquest atac de Compromís es deu per dos motius. “D'una banda, per una obsessió personal i, per una altra, per la seua incapacitat política, una política allunyada dels ciutadans que ha fet que la seua representació a l'ajuntament haja baixat”, ha explicat l'alcalde de Torrent. També ha declarat que els òrgans que s'exigeixen s'aniran realitzant a poc a poc en el futur sempre que no es presenten dificultats.

Andrés Campos assenyala que el partit polític denunciant indicava que no s'estava fent res per a la creació d'aquests òrgans. “Partim que deien que no s'estava fent res i això és mentida, ja que s'estava treballant en això, com s'ha demostrat. Alabajos volia fer una lluita mediàtica i judicial d'alguna cosa que s'estava posant en marxa”, ha aclarit Campos.

Els antecedents d'aquest fet és que es va presentar una querella criminal per la representació del Grup Municipal Compromís per Torrent en la Fiscalia Provincial de València en què es denuncia a la Junta de Govern municipal de l'any 2015 i a l'actual per no realitzar els òrgans propis d'un gran municipi. Posteriorment, es van incoar diligències d'investigació en Fiscalia per un presumpte delicte de prevaricació omisiva, remetent-se al Jutjat Degà de Torrent. Es va dir a declarar com investigat a l'alcalde del municipi. Jesús Ros, que es va presentar per escrit el sobreseïment lliure de les actuacions que se l'acusaven. Finalment, la causa ha sigut desestimada perquè els fets no són constituïts com a delicte i no és necessària la seua translació a la jurisdicció penal.

Pujar