2 d’abril de 2020 2/4/20

Les Falles de Torrent, més que una festa

Les Falles de Torrent, més que una festa  - (foto 1)
  • Sabies que les Falles de Torrent estan declarades Bé d'Interès Turístic Autonòmic?

  • Coneix els actes que se celebraran els pròxims dies fallers en la ciutat

MÉS FOTOS
Les Falles de Torrent, més que una festa  - (foto 2)
Les Falles de Torrent, més que una festa  - (foto 3)
Les Falles de Torrent, més que una festa  - (foto 4)
Les Falles de Torrent, més que una festa  - (foto 5)

Amparín Miquel va ser la primera Fallera Major que va tenir la ciutat. Açò va ser en 1944 i des de llavors, molt ha evolucionat la societat torrentina encara que no la seua forma de viure les festes josefines. A Torrent, les Falles són més que una festa: són un sentiment, un patrimoni cultural que cobra vida durant estos dies en la ciutat.

Les Falles són les festes més multitudinàries de Torrent i estan declarades Bé d'Interès Turístic Autonòmic. Un reconeixement a l'esforç i passió que les seues 29 comissions i la Junta Local Fallera posen en la celebració d'esta festa.

La llum dels castells, el color dels vestits, el so dels petards i de les bandes de música o l'olor -i sabor- dels desdejunis de bunyols amb xocolata o les paelles multitudinàries inunden durant estos dies els carrers d'una ciutat que celebra les seues festes més emblemàtiques.

Perquè encara que la setmana gran de les Falles no comença fins al 15 de març, Torrent ja porta calfant motors des del passat 24 de febrer quan va tenir lloc la Crida als peus de la Torre. Milers de fallers es van reunir per a proclamar l'inici de les Falles al costat de les seues màximes representants, María Jesús Rincón i Alexia Manzano.

L'alcalde de la ciutat, Jesús Ros, i el regidor de Festes, José Antonio Castillejo, van estar presents en aquesta trucada a la 'germanor' i al començament de tres setmanes intenses en la ciutat. Amb la Cavalcada del Ninot, el lliurament de recompenses de fulles de llorer i brillants en l'Ajuntament, la Inauguració de l'Exposició del Ninot en l'Antic Mercat o el Cant de l'Estoreta, els fallers de Torrent han anat obrint boca per al plat fort faller, que està molt prop.

Dies grans

Perquè queda el millor: durant els dies centrals de falles, del 16 al 19 de març, tots els dies es tirarà una mascletà en l'Ajuntament a les 14:30. Com a novetat, enguany, les mascletaes es retransmetran en streaming perquè tots els veïns de Torrent puguen seguir-les per xarxes socials. A partir de les 14:15 durant estos tres dies, es podrà veure en el facebook de l'Ajuntament de Torrent i en el seu canal de Youtube.

A més, el 15 de març és la Plantá de tots els monuments. A partir d'ixe dia, la ciutat es converteix en un museu en el qual humor, sàtira i art s'uneixen per a mostrar al món l'artesania de les falles i el bon fer dels artistes.

Un dia després de la Plantà, el 16 de març, serà la jornada en la qual coneguem els monuments guanyadors. Serà a les cinc de la vesprada en la Torre i li seguirà el lliurament de premis en cada falla. Es tracta d'un esdeveniment molt esperat per totes les comissions i pels artistes fallers.

I si de sentiment i passió entenen els fallers és per un dels actes més emotius de les falles, l'Ofrena a la Verge dels Desemparats, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de març. En la segona jornada serà i torn de la Fallera Major de Torrent, qui tancarà dos dies d'homenatge a la patrona dels fallers torrentins, un esdeveniment en el qual tots els veïns es bolquen i viuen amb gran fervor.

Ja el 19 de març es tanquen les falles però ho fan amb un dia replet d'actes. Començarà la jornada amb una missa en l'Església de San José a les 12 i li seguirà un homenatge de les falleres majors de Torrent a San José a les 12:45. A les 13:00 serà l'homenatge al faller en l'estàtua del Granerer, en Moralets i a les 14:30 l'última mascletà de les falles 2018.

Ja a la vesprada, a partir de les set, es retiraran els ninots indultats perquè a partir de les nou de la nit tindrà lloc la cremà de la Falla Infantil de Primer Premi de Secció Especial i de la resta de monuments infantils. A mitjanit serà el torn dels monuments grans i a partir de la 1 serà la cremà de la falla guanyadora del Primer Premi de Secció Especial.

Torrent tancarà així unes falles de 2018 que començaven "fent tremolar a la ciutat perquè el món sencer sàpia que Torrent ja està en Falles". Així cridaven les Falleres Majors a celebrar la festa en la ciudad i així acabarà una festa que seguirà marcant història en la ciutat de Torrent.

Pots veure el programa d'actes de les falles de TorrentACÍ.

Pujar