elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura i tradició es conjuminen en un mes de febrer carregat d'activitats a Torrent

Cultura i tradició es conjuminen en un mes de febrer carregat d'activitats a Torrent
  • La programació arranca aquest mateix cap de setmana amb les Festes de Sant Blai

MÉS FOTOS
Cultura i tradició es conjuminen en un mes de febrer carregat d'activitats a Torrent - (foto 2)
Cultura i tradició es conjuminen en un mes de febrer carregat d'activitats a Torrent - (foto 3)
Cultura i tradició es conjuminen en un mes de febrer carregat d'activitats a Torrent - (foto 4)

Apostar per preservar les tradicions i la cultura és la base de la programació que han elaborat des de l'Ajuntament de Torrent per a aquest mes de febrer. Una àmplia proposta de plans i cites amb les quals s'espera siguen centenars de locals i veïns d'altres municipis els que s'acosten fins a Torrent en les pròximes setmanes.

“Són dies per a reivindicar allò que és nostre, i que des d'aquesta institució s'ha treballat per a recuperar” assenyala l'alcalde Jesús Ros en parlar del mes que queda per davant, al mateix temps que posa en valor la labor que realitzen molts veïns diàriament perquè no es perden les tradicions amb el pas dels anys.

Sota aquesta premissa aquest mateix cap de setmana arranquen les cites especials, i ho fan amb la celebració de l'entrada de la flor, una de les tradicions més antigues de la ciutat celebrada per primera vegada el 2 de febrer de 1606.

Ara més de quatre-cents anys després, aquest dissabte al matí les confraries de la Verge del Rosari i Sant Lluís Gonzago tornaran a viure la tradició des de primera hora del matí, per a quan està prevista la recollida de la primera branca d'ametler en flor, la qual poc després serà oferida a la Verge.

Posteriorment, els clavaris començaran la passejà llançant 300 coets pels carrers durant el seu recorregut fins a arribar a l'església de l'Asunción, on faran una ofrena de flors a la Verge carregant de sentiment la vesprada del dissabte. A més, després tindrà lloc la cordà en la qual està previst llançar altres 700 coets.

Sens dubte, una gran jornada prèvia a la gran celebració de Sant Blai que tindrà lloc el dilluns 3 de febrer. Per a aqueix dia, els clavaris i clavariesas recorreran els carrers de la ciutat en una gran cercavila que arribarà fins a Sant Lluís Beltrán, on tindrà lloc la missa anual. Ja a la vesprada, després de reposar forces, la festivitat continua amb el Vers de Sant Blai el cant dels Gojos a partir de les 17.30 hores.

En aquest mes de febrer també hi haurà espai per als més xicotets, els qui després de celebrar la Candelaria el diumenge, el dia de Sant Blai comptaran amb la seua pròpia processó que eixirà des de l'Ermita al ritme del tabal i la dolçaina.

El gaiato més gran la història

A més de recordar la història, Torrent s'ha proposat també escriure-la a través de fites. Emmarcat dins de la programació de Sant Blai, i de la mà de l'associació ADISTO que celebra la seua 20 aniversari, s'exposarà un gaiato gegant d'uns 40 metres que estarà situat en l'avinguda Al Vedat, des de la plaça Bisbe Benlloch.

El públic podrà degustar una porció del deliciós gaiato a canvi d'una donació solidària de 2 €, que anirà íntegrament a benefici dels xiquets de l'escola infantil de Casa Caridad a Torrent.

D'altra banda, com és habitual, el carrer Ramón y Cajal serà l'escenari de la popular fira, on no faltaran els llocs de fruita seca i porrat, dolços, tómboles, artesania i, com no podia faltar: els gaiatos i sanblaiets. La fira romandrà oberta al llarg de tot el dia perquè tot aquell que vulga puga visitar-la, i per què no comprar oli beneït perquè el sant protegisca les seues goles.

Igualment, l'Ajuntament de Torrent organitzarà una degustació gastronòmica a partir de les 11 h enfront de la porta de la casa del consistori. En ella es podrà provar el plat estrela torrentí, el rossejat que en aquesta ocasió serà elaborat per Manolo Royo i Rigo Mora. Una bona ocasió per a provar aquest tradicional plat, que també compta amb el seu propi concurs el qual tindrà lloc el pròxim 11 de febrer.

A més, en la vesprada del dilluns a partir de les 18 h, s'entregarà xocolate torrentí entre totes les persones que s'acosten a l'estand de l'ajuntament.

Festival Arrels

Després de l'èxit collit en la seua passada edició, el Festival Arrels arranca de nou enfilant ja la seua tercera edició amb la qual oferiran sis dies de música i tradició sota el lema de la Ruta de la Seda.

Les actuacions arrancaran el dimecres 5 de febrer en les instalacions del Antic Mercat i es prolongaran fins al dia 9, amb un espectacle a l'auditori municipal presentat sota el nom ‘La Demana’ i que serà a càrrec del grup de ball de Torrent.

Pujar