21 de setembre de 2020 21/9/20

La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement

La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 2)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 3)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 4)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 5)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 6)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 7)
  La ciutat de Torrent clausura el Nou d’Octubre amb la tradicional processó cívica i la cremà de la falla Renaixement - (foto 8)

  La ciutat de Torrent va celebrar ahir el dia gran del Nou d'Octubre, i acabà així una de les programacions d'activitats més intenses i participatives de la localitat amb motiu d'esta efemèride, en què la festivitat fallera ha sigut l'eix conductor de la III Setmana Cultural.

  La ciutat de Torrent es va engalanar per a esta festivitat, on es recorda l'entrada de Jaume I a València l'any 1238. Els carrers de la ciutat van lluir decorats amb la senyera i els veïns van col·locar els seus rodabalcons per a commemorar el dia de tots els valencians i valencianes.

  L'acte més esperat va ser la tradicional processó cívica i homenatge a Jaume I. Va començar en el vell ajuntament d'on va eixir la senyera, que fou portada per les falleres majors de la ciutat, M. Jesús Rincón Prieto i Alexia Manzano Muñoz; les dos alferes de la festivitat de Moros i Cristians, Concha Gallardo i Patricia Martínez i, com a abanderat, Antonio Martínez, president de la comissió Ramón y Cajal.

  La corona de llorer va ser custodiada durant la processó pel capità moro, Vicent Simó i el capità cristià, Vicent Burguera. Este acte va finalitzar a la Casa de la Cultura, on tots van poder gaudir de l'espectacle audiovisual Un Torrent d'arena, que el dia d'abans ja es va poder veure projectat en la façana de la Torre. Acte seguit, els màxims representats de les festes de Moros i Cristians, van dipositar la corona de llorer sota la figura audiovisual del conquistador per a retre homenatge a Jaume I.

  L'alcalde Jesús Ros va participar en la processó cívica acompanyat de la corporació municipal i dels màxims representants del teixit associatiu i festiu de la ciutat. També van estar presents les falleres majors de la ciutat des de l'any 2011, any en què va començar el camí perquè les falles foren declarades Bé d'Interés Immmaterial de la Humanitat per la UNESCO.

  L'acte fou completat amb la presència dels cabuts i d'una gran dansada, on van participar els grups de ball l'U i Dos, la Rondalla i Grup de llauradors del Cercle Catòlic i el Grup de Ball de Torrent. La música de la dansada va estar a càrrec dels dolçainers i tabalers de L'U i Dos, de la rondalla de llauradors del Cercle Catòlic i del grup La Gavella.

  A més, es va comptar amb l'actuació de la Muixeranga La Torrentina, els quals van oferir una exhibició al peu de la Torre. Una exaltació de la cultura, la tradició i la història en la qual tot el poble va formar part omplint els carrers i la plaça Major de gom a gom. L'alcalde Jesús Ros va dedicar unes paraules a tots els assistents assenyalant que "tots vosaltres sou els que feu poble i els que ompliu els carrers de música i alegria, gent vinculada al món cultural i esportiu de la ciutat que aconseguiu que Torrent es mantinga viva i tinga cor i sentiments. Sentiments que són d'un poble digne, treballador i que estima el que és seu".

  Va fer referència també l'acte d' homenatge a la Reial Senyera organitzat el dia d'abans per la comissió Sants Patrons, un acte molt emotiu i solemne que va atraure molts veïns de la ciutat. L'alcalde Jesús Ros va destacar que som "un poble que ens sentim orgullosos del que som però més encara de com som. Som històricament un poble peculiar i diferenciat, perquè tenim la sort de tindre coses pròpies com la nostra llengua, que parlem per tots els carrers del poble i la nostra cultura, present a tots els esdeveniments de la localitat".

  L'acte va acabar amb el concert extraordinari del Nou d'Octubre oferit pel Cercle Catòlic de Torrent.

  El Renaixement del Nou d'Octubre

  El colofó a esta III Setmana Cultural del Nou d'Octubre va ser la cremà de la falla Renaixement. El projecte liderat pels artistes Miguel Arraiz i el torrentí David Moreno, va viatjar fins al festival d'art contemporani Burning Man al desert de Nevada i al Centre Cultural del Carme a Falles, fins ara que ha tornat a casa: Torrent.

  El dia 30 de setembre vam poder viure la seua última plantà a la nostra ciutat i ahir tot este projecte col·laboratiu va quedar fet cendra, que és el destí de qualsevol falla. "Música i foc: amb eixos dos elements posem punt final a esta III Setmana Cultural. La més participativa i extensa, ja que fou fa un any quan un grup de gent vinculada a les falles i altres col·lectius de la ciutat, com la bona gent d'ADISTO, s'uniren en un projecte encoratjador que batejàrem amb el nom Renaixement", destacà el regidor de Cultura, Alfred Costa, fent referència a la participació activa en la construcció del mosaic de Nolla - base d'esta estructura- per part de les comissions falleres i l'associació ADISTO.

  Les falleres majors de la ciutat van ser les encarregades de donar el tret d'eixida a l'espectacle pirotècnic que va precedir la cremà de Renaixement, un projecte que es va envoltar de flames davant la mirada de tots aquells que n'han format part.
  La processó cívica, el concert i la cremà es van poder veure en directe des del web la l'Ajuntament (www.torrent.es), Facebook i Youtube perquè poguera arribar a tot el món.

  Visitant de la Torre núm. 3000

  Com es va anunciar en el cartell promocional de la programació del Nou d'Octubre, ser el visitant núm. 3000 de la Torre tenia premi. La sort i l'atzar va decidir que el beneficiari d'estes entrades fou el nostre veí Sergio García Porcella, qui va guanyar cinc entrades dobles per a gaudir dels espectacles de la programació de l'Auditori de Torrent.

   

  Especial 9 d'Octubre 2017

  Especial 9 d'Octubre 2017Entrar en el especial
  Pujar