25 de setembre de 2020 25/9/20

S'inicien les obres de restauració de la Torre de Cap d’Or de Moraira

S'inicien les obres de restauració de la Torre de Cap d’Or de Moraira - (foto 1)
  • La zona romandrà tancada durant unes 8 setmanes pel que se sol·licita a la ciutadania no pujar

Les obres del projecte de ‘Recuperació i posada en valor del conjunt arqueològic del Cap d’Or de Teulada’ començaran el pròxim 12 de març. S'iniciarà amb l'obra de restauració de la Torre, aljub i estudi i posada en valor del poblat iber de l'àrea arqueològica del Cap d’Or.

Per a dur a terme aquest projecte, que té un pressupost de 453.991,94 euros, i durarà aproximadament 8 setmanes s'ha habilitat una zona d'apilament de materials en el pàrquing Els Sorts, que estarà inhabilitada al public durant les obres. Els materials es traslladaran a la torre en helicòpter que volarà per la costa per a molestar el menys possible a la ciutadania. Durant el període de temps que duren les obres el Consistori recomana la ciutadania no pujar a la zona per motius de seguretat.

La subvenció d'aquest projecte va ser sol·licitada en 2008, però no s'havia posat en marxa el projecte en l'anterior legislatura, i per tant s'anava a perdre, ja que les obres havien d'estar acabades el 4 de maig de 2020. L'Equip de Govern actual ha treballat per a tirar-lo avant ja que el conjunt arqueològic del Cap D´Or de Teulada és el bé cultural, natural i patrimonial de major rellevància del municipi, que des de temps inmemoriable ha suscitat l'interés públic.

Malgrat la urgència amb la qual s'han llançat les licitacions d'aquests contractes i com s'ha accelerat la posada en marxa, s'ha sol·licitat una ampliació del termini a la Generalitat per a la continuació de les inversions subvencionades.

L'Ajuntament motivat per l'objecte que persegueix el Fons Feder, va decidir acudir a l'ajuda esmentada, veient l'oportunitat de posar en valor tot l'enclavament natural, l'àrea arqueològica, Poblat Iber i aljub, la restauració de la Torre (BIC), que es troba en molt deteriorat estat, així com adequar i consolidar els accessos a la Torre i a la Cova de la Cendra de manera sostenible per a fer-la visitable i, així mateix, fomentar l'activitat, cultural i econòmica del municipi ja que aquest és un projecte molt demandat tant pels residents, teixit empresarial i associacions i un atractiu per als turistes i gents que ens visiten.

Les obres del projecte de ‘Recuperació i posada en valor del conjunt arqueològic del Cap d’Or de Teulada’ entren dins de les ajudes de la Presidència de la Generalitat, destinades a subvencionar projectes locals d'actuació de les entitats locals de la Comunitat Valenciana per a la protecció, conservació o recuperació sobre béns de patrimoni cultural valencià i la seua posada en valor susceptibles de cofinançament pel Programa Operatiu FEDER. El cost total del projecte és d'1.200.000 €, sent subvencionable 1.000.000 € al 50%, per la qual cosa l'ajuda final concedida és de 500.000 €.

Pujar