Un terç dels adolescents de la Comunitat Valenciana no sap que enviar fotos sexuals sense permís és un delicte
Dins de la seua campanya #DerechosSinConexión, Save the Children ha publicat un informe que analitza els drets de la infància i l'adolescència i la seua protecció en l'entorn digital, i que té com a objectiu comprendre com es relacionen amb l'entorn digital i com es pot garantir que es complixen tots els seus drets també en este àmbit, alhora que estan protegits i protegides enfront de qualsevol tipus de violència. Així, el document estudia com, per què i per a què utilitzen internet i les xarxes socials els xiquets, xiquetes i adolescents: el nombre d'hores, el tipus de continguts, com se senten quan naveguen i si estan preparats per a enfrontar-se als riscos i reptes que planteja l'entorn digital.
La investigació, que ha comptat amb enquestes a 3.315 adolescents de 14 a 17 anys en tota Espanya, assenyala que quasi 9 de cada 10 adolescents de la Comunitat Valenciana es connecten diverses vegades al dia a internet o estan permanentment connectats. A més, el 45% utilitzen internet de manera habitual des dels 11 anys, i 1 de cada 4 ho utilitza de manera habitual des d'abans de complir els 10 anys.
Així, utilitzen internet principalment per a escoltar música (79%), comunicar-se (78%) i les xarxes socials (75,8%). Les xiques utilitzen més la xarxa per a veure més sèries o pel·lícules o comprar, mentres que ells juguen molt més en línia: quasi el 68% dels xics ho fan, enfront del 7% de les xiques.
“L'entorn digital oferix possibilitats per a exercir drets dels xiquets i xiquetes com són el dret a l'educació, a la informació o a la llibertat d'expressió, encara que també sabem que corren riscos quan estan connectats, per la qual cosa és imprescindible abordar esta problemàtica tenint en compte totes les perspectives possibles. Els xiquets, xiquetes i adolescents, de la mateixa forma que ens passa a les persones adultes, no poden separar la seua identitat en la vida real de la qual construïxen en línia”, assegura Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.
A l'hora d'establir normes d'ús a casa per a limitar o controlar les activitats de xiquets, xiquetes i adolescents en internet, l'estudi mostra com en la majoria d'ocasions no ocorre. Així, només 1 de cada 4 adolescents de la Comunitat Valenciana assegura tindre limitades les hores de connexió, mentres que un 31,6% afirma que els seus familiars li han explicat els possibles riscos als quals s'enfronten mentres estan en la xarxa.
Riscos en l'entorn digital
Un dels riscos als quals s'enfronten xiquets, xiquetes i adolescents per internet és el de l'exposició a contingut eròtic i pornogràfic: el 67,4% d'adolescents de la Comunitat Valenciana han trobat este tipus de contingut sense buscar-lo.
“L'exposició a estos continguts pot tindre conseqüències molt negatives per al seu desenvolupament, que s'agreugen quan porten estes conductes sexuals a les seues pròpies trobades. És com si aprengueren a conduir veient pel·lícules de carreres de cotxes”, afirma Hernández.
Un altre risc al qual s'enfronten en la xarxa és el contacte amb persones desconegudes. Un 32% dels adolescents de l'autonomia afirma que sí que es trobaria amb una persona desconeguda. Resulta especialment important la diferència per gènere: el 38% de xics sí que consideraria quedar amb persones que només coneixen per internet, enfront del 25% de les xiques.
Violència en línia
L'informe també aborda les diferents formes de violència que pot patir la infància en l'entorn digital, com són l'abús sexual infantil a través de la xarxa (grooming), el ciberassetjament o la violència de gènere quan s'estén a internet i les xarxes socials, i el coneixement per part de xiquets, xiquetes i adolescents d'esta.
Quasi 1 de cada 3 adolescents de la Comunitat Valenciana no creu que enviar fotos de caràcter sexual sense permís és o haja de ser un delicte, o no està segur que haja de ser-ho. De la mateixa forma, un 45% no creu o no està segur que enviar missatges d'odi siga delicte. A més, un 27% d'adolescents no sabria on denunciar un cas de violència en línia.
“Encara que una majoria d'adolescents identifica unes certes conductes com a delictes, hi ha percentatges significatius que no ho fan, bé perquè pensen que estes no són delictes, perquè pensen que no han de ser-ho, o perquè no ho sàpien, la qual cosa resulta molt preocupant. El primer pas per a protegir-se de la violència és saber identificar-la”, assenyala el director territorial.
Campaña #DerechosSinConexión
Save the Children ha llançat este informe en el marc de la seua campanya #DerechosSinConexión per a conscienciar a la societat en general que xiquets, xiquetes i adolescents també es desenvolupen en Internet, per la qual cosa este ha de ser un lloc segur per a ells, garantint que es complixen els seus drets.
Per a això, l'organització demana desplegar totes les mesures que arreplega la Llei orgànica de Protecció a la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI) per a proporcionar entorns segurs a la infància en l'entorn digital alhora que es garantix que es complixen tots els seus drets.
Save the Children aposta per educar a xiquets, xiquetes i adolescents en un ús responsable i segur d'internet i les noves tecnologies. És imprescindible dotar-los de ferramentes perquè estiguen el més segurs possibles en l'entorn digital des de les famílies i l'escola, als qui els poders públics han d'atorgar les ferramentes i formacions necessàries.
Una altra mesura que Save the Children considera prioritària és la d'implantar educació afectiu-sexual en igualtat de gènere i diversitat, reglada, des d'edats primerenques i adaptada a cada etapa educativa, perquè xiquets i xiquetes aprenguen des d'edats primerenques a tindre relacions més sanes i més igualitàries, també en un entorn digital.
Finalment, l'organització assenyala que la bretxa digital i generacional entre persones adultes i adolescents, la falta d'informació per a detectar situacions de risc i la resistència a assumir que l'entorn digital forma part de la vida dels seus fills i filles són barreres que han de superar les famílies, assumint el desafiament amb acompanyament, escolta i comprensió.
“De la mateixa forma que ningú prohibiria eixir només a de casa a un xiquet o una xiqueta perquè hi ha perills, no podem amb eixa excusa prohibir-los l'accés a internet. L'entrada en la xarxa ha de ser progressiva i adaptada a cada edat, seguint les recomanacions pediàtriques, de ciberseguretat i de salut mental. Les persones adultes hem d'acompanyar a xiquets i xiquetes en este ús, ensenyar-los a protegir-se i a comportar-se en internet”, conclou Hernández.