elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tamarit: “Iniciem l’edició amb la participació més gran d’alumnat i centres del programa ‘Pilota a l’escola’”

Tamarit: “Iniciem l’edició amb la participació més gran d’alumnat i centres del programa ‘Pilota a l’escola’”
  • La consellera comparteix l’inici de la 17a edició de ‘Pilota a l’escola’ amb mig centenar d’escolars del CEIP San Sebastián de Rocafort

  • Més de 42.900 alumnes de 820 escoles i instituts, el doble que l’any passat i quatre vegades més que en 2015, participen en el programa

La consellera Raquel Tamarit ha compartit amb més de mig centenar de xiquetes i xiquets del CEIP San Sebastián de Rocafort i el pilotari Ismael Vidal, ‘Fageca’, l’inici de la 17a edició del programa ‘Pilota a l’escola’, que impulsa la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en col·laboració amb la Federació de Pilota Valenciana.

Amb ‘Pilota a l’escola’, la Conselleria vol contribuir al fet que l’alumnat conega la pilota valenciana i els seus valors i, alhora, servisca com un potenciador d’hàbits saludables vinculats a l’esport.

Raquel Tamarit ha destacat en la visita que “‘Pilota a l’escola’ és una aposta pel futur del nostre esport, ja que estem creant planter des de les escoles i afició pel nostre esport entre l’alumnat. A més, l’impuls a aquest programa que ajunta educació i esport és ben evident: hem triplicat la inversió des de fa 8 anys i en aquesta edició assolim una participació rècord amb més de 42.900 alumnes de 820 centres educatius”.

A més, Tamarit, ha volgut recalcar el vessant coeducador del programa en insistir que “el futur de la pilota implica que cada vegada hi haja més dones als trinquets, no només a l’escala i a les galeries, sinó també com a pilotaris. En aquest sentit, ‘Pilota a l’escola’ està fent un paper fonamental, perquè la meitat de l’alumnat participant són xiquetes”.

Participació per comarques i etapes educatives

Aquest curs 2022-2023 ‘Pilota a l’escola’ arriba a 42.933 alumnes, 22.753 xics i 20.180 xiques, de 820 centres educatius. A les comarques d’Alacant participen 13.103 alumnes de 248 escoles i instituts. De les comarques de Castelló participen 144 centres, que han inscrit 8.796 escolars en el programa. En el cas de les comarques de València, hi ha 21.034 alumnes de 428 centres.

En Primària, on enguany s’han inscrit 26.752 alumnes de 712 escoles, els monitors i monitores titulats del programa, i diversos jugadors i jugadores de pilota en actiu, duen a terme accions academicoesportives dirigides a l’alumnat de 4t curs dels centres participants. Compten amb una sessió de 2 hores que es divideix en una unitat didàctica i diversos jocs dirigits a l’aprenentatge de la pilota valenciana, amb el reforç d’elements audiovisuals.

En el cas de l’ESO, en què aquest curs participen en ‘Pilota a l’escola’ 15.978 alumnes de 103 instituts, a més de la visita als centres de jugadors i jugadores de pilota de prestigi reconegut, per a col·laborar amb el professorat d’Educació Física en l’aplicació de la unitat didàctica sobre el nostre esport, el programa inclou una competició estructurada en quatre fases.

La primera d’aquestes fases és intracentres, on es formen i practiquen els equips de cada centre. A continuació es disputa una fase intercentres, en què dos instituts pròxims disputen partides d’anada i tornada per a escollir els 8 millors equips de cada centre, quatre de primer cicle i quatre més de segon cicle d’ESO. Tot seguit es juga una fase amb diverses trobades intercomarcals, on els centres agrupats en funció de la seua proximitat geogràfica juguen una lliga de la qual eixiran els equips que aniran a la fase final. Aquesta trobada autonòmica es va celebrar el curs passat al trinquet d’Ontinyent i va reunir 32 equips de tot el territori.

Pel que fa a l’FP, etapa que es va incloure en ‘Pilota a l’escola’ fa tres cursos, el programa va dirigit a l’alumnat de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives. Enguany hi participen 203 alumnes de cinc instituts. En aquesta modalitat, els jugadors professionals de pilota visiten els centres durant la formació de l’alumnat en el nostre esport. En aquestes trobades, l’alumnat participant pot conéixer tota la trajectòria esportiva del jugador que els visita fins que arriba a ser professional, alhora que aquest jugador assessora el professorat en tots aquells aspectes tècnics i tàctics que necessite. A més, s’organitza una competició entre els centres participants perquè l’alumnat experimente en primera persona tots els coneixements adquirits.

Tota la informació sobre ‘Pilota a l’escola’ està a l’abast dels centres educatius en el portal web del programa (https://pilotaescola.gva.es/), en el qual, a més, poden trobar enllaços interessants sobre aquest esport amb un espai per als docents amb diversos materials, com ara unitats didàctiques, jocs i un vocabulari de pilota valenciana. També disposa d’un apartat dedicat a la competició entre els centres escolars amb material gràfic i vídeos.

Pujar