elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sueca celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Sueca celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

  Un any més, l'Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (AFEM RB) i la Fundació SAMS han realitzat en la plaça de l'Ajuntament la lectura d'un manifest en commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre. En l'acte, al qual ha assistit una gran representació de la corporació municipal encapçalada per l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, han pres la paraula usuaris d’AFERM RB i de la Fundació SASM.

  En el manifest que s'ha llegit, elaborat pel Comité Pro Salut Mental en Primera Persona de la Federació Valenciana FEAFES CV, s'ha remarcat l'objectiu principal de la commemoració d'este dia: “defensar el dret a la salut mental com un atribut universal i necessari. Si hi ha alguna cosa que iguala la condició humana, este és el desig de gaudir d'un bon estat de salut mental. No obstant això, la despersonalització de la societat i l'escassetat d'oportunitats han propiciat una realitat on la imatge dominant és la desigualtat. Un primer pas per a aconseguir l'accés equitatiu a una salut mental de qualitat, amb Plans Individualitzats d'Atenció, seria véncer les desigualtats econòmiques, geogràfiques i de gènere; per a això, plantegem crear protocols específics d'atenció en salut mental”.

  Així mateix, han incidit en la necessitat d'un major esforç en investigació i compromís públic, “i de portar el coneixement sobre salut mental i l'afrontament de l'estigma a totes les capes de la societat, començant des de la base, l'escola. Seria bo introduir l'educació emocional entre les activitats escolars. Cal enfortir la ment davant la frustració, i erradicar les actituds de rebuig i de violència, origen de greus problemes de salut mental”.

  Per la seua part, l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha agraït la labor dels professionals, malalts i familiars dels centres amb què compta Sueca per a l'atenció a persones amb malaltia mental, i ha assenyalat la importància de la commemoració d'este dia “perquè esta malaltia s'ha fet cada vegada més present en la nostra societat, a edats més primerenques, especialment després d'haver viscut una crisi sanitària tan greu i global com la que ens ha tocat viure. Per tant, ara més que mai, es fa molt necessari donar-li una major visibilitat, concedint-li la importància i atenció que mereix. Nosaltres, per la nostra part,  a nivell local, sabeu que compteu amb tot el nostre suport i col·laboració”. La regidora de Sanitat, Estefanía Requeni, ha assenyalat la importància de l'educació “i l'exemple que podem donar cadascun com a ciutadà, per a eliminar d'una vegada l'estigma que poden patir les persones que tenen esta malaltia, de la qual no estem lliures cap”.

  L'acte ha comptat també amb la participació de l'alumnat de 5é i 6é de Primària del col·legi Uniana, els quals, després d'haver treballat en classe aspectes relacionats amb esta malaltia, han llegit i depositat en una urna missatges en favor de la salut mental.

  Pujar