25 de gener de 2020 25/1/20

L’Ajuntament de Sueca compra la col·lecció personal de documents impresos i fotografies de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio

L’Ajuntament de Sueca compra la col·lecció personal de documents impresos i fotografies de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L’Ajuntament de Sueca compra la col·lecció personal de documents impresos i fotografies de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio - (foto 2)
  L’Ajuntament de Sueca compra la col·lecció personal de documents impresos i fotografies de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio - (foto 3)

  Este dimarts, 11 de juny, s’ha celebrat a la Biblioteca Municipal de Sueca l'acte de recepció de la col·lecció personal d'impresos i fotografies de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio. L'Ajuntament de Sueca, a través de la Biblioteca Suecana, ha incorporat a la seua col·lecció este magnífic material documental amb la finalitat de reunir, conservar i difondre el patrimoni documental suecà imprés.

  L’Ajuntament de Sueca, qui ha comprat estos documents a Mossén Andrés de Sales per un import de 6.000 euros, serà l’encarregat d’aportar els mitjans necessaris per a garantir la conservació i la difusió del material adquirit, i adoptarà les mesures oportunes per a  incorporar este contingut al fons de la Biblioteca Suecana. Este material bibliogràfic únic incrementarà de manera considerable el fons del centre documental suecà tant en qualitat com en quantitat i diversitat, a més de refermar-lo com al gran referent valencià, pel que fa a la sensibilitat de l'Ajuntament de Sueca pels continguts de caràcter local.

  La col·lecció personal adquirida pel consistori, que ve recopilada entre el 1880 i el 1890 aproximadament, té un alt valor arxivístic per a la ciutat de Sueca, ja que guarda des de diferents anuaris, llibrets de falla i llibrets i cartells de les festes patronals, de les festes de Setmana Santa i de les festes que s’organitzaven a diferents barris com La Canal o Fàtima, a documents religiosos sobre la Mare de Déu de Sales, els Sants de la Pedra Abdó i Senent o el Crist de l’Hospitalet i altres documents, impresos i fotografies rellevants sobre la història de Sueca, el Perelló i Mareny de Barraquetes. Destaca també l’obra gràfica que guarda del gravador suecà Salvador Cabedo, amb 34 estampes de diferents formats i temes religiosos, i els tres volums de reculls de premsa que conté la col·lecció datats en els períodes 1931-1977, 1978-1989 i 1959-1960. Així també, l’Ajuntament de Sueca ha rebut de mans de Mossén Andrés de Sales, com a mostra d’agraïment, un conjunt de 70 planxes fotogràfiques de metall amb suport en fusta per a estampació, i una col·lecció de 63 llibres d'autors suecans o que tracten sobre la localitat, que la Biblioteca Suecana no tenia al seu poder i que ara s'incorporaran també al fons de la Biblioteca Municipal.

  A l'acte han assistit l'alcaldessa en funcions, Raquel Tamarit; Vicent Baldoví, regidor de Cultura en funcions i Toni Carrasquer, director de la Biblioteca Municipal qui han comparegut al costat de Mossén Andrés de Sales Ferri y Chulio, el qual ha declarat la seua voluntat perquè tot el patrimoni d’arxiu que ha anat recollint siga per al poble de Sueca. Raquel Tamarit ha assenyalat la sort que ha tingut Sueca de tindre persones com ell que s’han preocupat pel seu poble, recuperant i recopilant material històric, i que hui en dia forma part de tota la vàlua d’arxius i documents gràfics de la Biblioteca Suecana. “Fa poquet que va complir 30 anys i des de l’Ajuntament estem contents d’haver seguit els criteris dels tècnics del consistori que ens hi han assessorat, per dur endavant l’arxiu històric de Sueca i poder incorporar nous continguts i col·leccions com la de Mossén Andrés de Sales” ha declarat l’alcaldessa en funcions.

  Toni Carrasquer, qui ha obert l’acte, ha volgut agrair el gran treball de recopilació i conservació, i “la constància i dedicació que ha tingut Mossén Andrés de Sales a l’hora de recollir tot el material, en benefici de la suecania i de les ganes de treballar per Sueca que el caracteritzen”. Així també, ha volgut agrair al consistori per posar els mitjans per dur endavant la Biblioteca Suecana. “Som afortunats de tindre una Biblioteca Suecana que recull la història del nostre poble i m’enorgulleix formar part d’estos moments importants de la Biblioteca” ha expressat el regidor de Cultura en funcions, Vicent Baldoví, el qual també ha agraït l’esforç de l’historiador.

  Pujar