elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament de Sueca aprova per unanimitat una moció per defensar la taronja valenciana

L'Ajuntament de Sueca aprova per unanimitat una moció per defensar la taronja valenciana

  L'Ajuntament de Sueca ha aprovat per unanimitat, en la primera sessió plenària celebrada en este 2019, una moció en suport al sector citrícola valencià.

  Tots els grups representats al plenari municipal van adherir-se i van votar a favor de la moció presentada en el ple de gener que té per objectiu defensar i protegir el fruit conreat al nostre territori davant l'acord econòmic europeu que permet l'entrada de taronges de Sud-àfrica a la Unió Europea, un fet que comporta una significativa competència deslleial amb la taronja valenciana.

  L'entrada de la taronja sud-africana sense pagar aranzels, coincidint amb el període de major comercialització de la producció europea, suposa no només un important perjudici econòmic que pot abocar en pèrdues molt significatives per al sector, sinó també diferents riscos fitosanitaris. En este sentit, la moció reivindica l'aplicació de caràcter urgent de la clàusula de salva-guarda perquè no s'importen cítrics d'Àfrica sense garanties per evitar el contagi de diferents plagues d'extrema gravetat que pateix la producció africana i que pot arribar amb els cítrics que s'importen i afectar la citricultura europea.

  Alhora, el text reclama que s'intensifiquen les polítiques de regulació de mercats i  l'adopció de diferents accions i mesures per compensar econòmicament al nostre agricultor mitjançant ajudes.

  La moció inclou els següents acords:

  1. Instar al Govern Espanyol a què:

  • amb caràcter urgent sol·licite a la Comissió de la UE l'aplicació de la clàusula de salvaguarda de l'article 34 del citat acord perquè no s'importen cítrics d'Àfrica del Sud sense garanties per a evitar el contagi de la “taca negra” o citrus black espot, garantint el control mitjançant una inspecció adequada.
  • Sol·licite a la Comissió de la UE l'aplicació de les tres mesures que contempla l'art. 34 apartat 3 en un grau suficient per a evitar les pertorbacions en el sector citrícola.
  • Inste a la Comissió Europea que agilite els tràmits per a facilitar a les organitzacions de productors la retirada de 250.000 tones de cítrics del mercat en fresc, dotant amb suficient pressupost els programes operatius destinats a tal mesura.
  • Es genere una partida pressupostària suficient per a la retirada de cítrics del mercat en fresc d'aquells agricultors no pertanyents a cap organització de productors.

  Sol·licitar:

  • a la Conselleria d'Agricultura, ajudes econòmiques dignes per al nostre agricultor i la seua exportació, que garantisquen uns preus mínims de mercat , a partir d'uns costos de producció, i sempre considerant les condicions climatològiques adverses.
  • l'exempció de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) de tots els afectes de l'activitat citrícola, així com una reducció dels índexs de rendiment net, per al sector citrícola en l'IRPF de l'exercici 2018.      

  2. Enviar còpia d'este acord als grups parlamentaris de les Corts Valencianes, els grups parlamentaris del Congrés, els grups Parlamentaris del Senat, els parlamentaris espanyols a l'eurocàmera i les associacions del camp Unió de Llauradors i Ava-Asaja.

  Pujar