15 de novembre de 2019 15/11/19

Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya

Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya  - (foto 1)
  • El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca presenta la seua 58 edició amb quaranta concursants de tot el món

MÉS FOTOS
Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya  - (foto 2)
Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya  - (foto 3)
Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya  - (foto 4)

El debat està obert. Com es fa una bona paella valenciana? La pregunta és directa i concisa però la resposta... no tant. Des dels temps en els quals afegir el safrà, la quantitat de conill que ha de portar -o no portar-, fins a la mesura exacta del 'socarraet', són qüestions que generen un gran debat i que, un any més, Sueca intentarà donar resposta en el qual és el concurs gastronòmic més antic d'Espanya i un dels més prestigiosos del sector a nivell mundial.

S'acaba de presentar la 58 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca que tindrà lloc diumenge que ve 16 de setembre en el Passeig de l'*Estació de Sueca a partir de les 10:00 hrs. Quaranta concursants de tot el món estan cridats a la gran responsabilitat de preparar la millor paella del món.

Per a enguany, els participants seran els següents:

En l'apartat de representants valencians es troben: Ca Agustí (Sueca), Llopis (Sueca), London (Sueca), .I.S. Llopis Marí (Cullera), La mar salà (Cullera), CamiVell (Alzira), L'Albufera (el Palmar), Bon aire (el Palmar), La Plaça (Torrent), Miguel i Juani, (L'Alcúdia), Arrisse Paella, (València), Trencadish (València) ,La Marítima ( València), El Famolenc (València), Monastrell (Alacant), Óscar (Calp), Cachito (Elx), Restaurant Voga (Gandia), Tina Fernández (Digital) i Casa Graner (Serra).

Els restaurants de la resta d'Espanya que prendran part en la final són: Restaurant El Madrileny, Restaurant Congrés, Hotel Hilton (Madrid), Hotel Castell del Mar (Mallorca) i L'Informal (Bilbao).

Els representants de les semifinals internacionals són: Juan´s Paella Catering (Austràlia), Paella mat (Austràlia), Simply Spanish (Austràlia), Slate wine bar (USA), Vila Roma (USA), Jugem (Japó), Anocado (Japó), Coraloense (Mèxic), Aramburú Matriu (Perú), Paelles i paellos (Perú), Moreno Traiteur (França), La Paella Ibèrica (França) Abundi Monterde (Andorra), Don Pascualón (Costa Rica) i Karbó (Mèxic).

Sueca, capital de l'arròs

Aquest dimarts ha tingut lloc la presentació oficial de l'esdeveniment. L'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha destacat la "projecció internacional" d'un certamen que s'ha consolidat en el món sencer com un dels majors referents i valors de la idiosincràsia i gastronomia dels valencians: "Que no la cerquen en un altre lloc, la millor paella valenciana del món sencer es cuina a llenya cada any a Sueca", conclou l'amfitriona del certamen.

El concurs està impulsat per l'Ajuntament de Sueca i compta amb el suport de Turisme de la GVA, Turisme d'Espanya i la Diputació de València; i el patrocini de València Turisme, Wikipaella, Cervesa Túria, Sueca – Express Cafè, Torry Harris, Fruites i Verdures Alabau, Jet Extramar, Arròs Tartana, Garcima, Grup Sada, Carmencita, Bocopa, TastyFun, Xufatopia i Unipro.

Des de València Turisme troben en aquest certamen un dels millors exemples de promoció del territori i la gastronomia: "És un 'Del tros al plat' amb 58 anys d'història", ha destacat la diputada de Turisme de la Diputació i regidor en l'Ajuntament de Sueca, Pilar Moncho, per a qui el certamen aporta major projecció de territori valencià en aglutinar els seus millors ingredients: "Productes de la terra i una manera singular d'elaborar-los, de viure i de compartir la gastronomia, per la qual cosa simbolitza una de les claus més importants del turisme en l'actualitat".

En l'acte també han participat el regidor titular del concurs, Vicent Baldoví, Jesús Melero, mestre paellero i coordinador gastronòmic del certamen; Miguel Sanfeliu, de Socarrat Studio, agència encarregada de la imatge del Concurs en els últims anys i Evarist Caselles, director del Patronat de Turisme, qui ha sigut l'encarregat de presentar les intervencions.

Un concurs amb molta història

El concurs, a més del prestigi i els innombrables reconeixements internacionals, té la singularitat de ser l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya. Els seus orígens es remunten a l'any 1961 a causa del 'boom' turístic i de certàmens gastronòmics. Va ser aqueix any, coincidint amb el 600 aniversari de la 'Troballa de la Mare de Déu', quan el llavors alcalde de Sueca va voler crear una festa dedicada a la paella.

Va ser així com va nàixer la 'festa de l'arròs' que va ser creixent a poc a poc convertint-se en festa d'interès turístic i aconseguint els 1.600 comensals en 1974. Però el punt d'inflexió es va produir en 1990 quan la participació va adquirir el qualificatiu de 'internacional' en estendre's a Europa, Amèrica i Japó. Es va obrir així el concurs a l'àmbit internacional i es va certificar la recepta de la paella valenciana de Sueca com l'original i el Concurs va ser declarat Festa d'Interès Turístic Nacional.

ocultar
Les claus de l'esdeveniment gastronòmic més antic d'Espanya
Pujar