27 de setembre de 2020 27/9/20

El sistema de la dependència atén actualment a 88.367 persones a la Comunitat sistema

El sistema de la dependència atén actualment a 88.367 persones a la Comunitat sistema - (foto 1)
  • Durant el mes de novembre es van rebre 3.378 noves sol·licituds i es van realitzar 3.355 valoracions

El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 88.367 persones a través d'algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprèn de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol de 2017 a la seua pàgina web.

Durant el passat mes de novembre es van tramitar un total de 2.636 expedients, una dada que si es comptabilitza des del juliol del 2015 assoleix la xifra de 85.360 persones els expedients han estat introduïts dins el sistema d'atenció a la dependència.

Pel que fa a el nombre de sol·licituds presentades, des de principis d'any s'han registrat 41.677 noves sol·licituds, 3.378 al mes de novembre.

Sistema de valoracions

D'altra banda, el sistema de valoracions implantat per Igualtat ha permès incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. Així, des de gener d'aquest any s'han realitzat 35.331 valoracions, 3.355 d'elles durant l'últim mes.

Aquest increment respon a la bona gestió dels equips dels serveis socials municipals. Així, cal destacar que gairebé tots els municipis de la Comunitat amb menys de 10.000 habitants tenen un grau d'execució proper a el 100% en expedients resolts.

Dels municipis d'entre 10.000 i 50.000 habitants, els que tenen major nivell d'execució són Bétera, Catarroja i Godella a la província de València, Alfàs de Pi, Teulada i Rojals a Alacant i Almassora, Benicàssim i l'Alcora a Castelló, tots ells amb entre el 80 i el 90% executat.

I, finalment, entre els municipis de més de 50.000 habitants, lideren el llistat d'execució les localitats d'Oriola, Alcoi i Benidorm a Alacant, Paterna, Sagunt i València a la província de València i Castelló de la Plana i Vila-real en Castelló.

Pel que fa a el cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria ha abonat en el que va d'any un total de 307 milions d'euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L'import de la nòmina de novembre ascendeix a 32,4 milions.

Canvis en el model d'atenció a la dependència

Els avanços en valoracions i resolució d'expedients són resultat dels canvis introduïts durant la passada legislatura en la gestió de sistema d'atenció a la dependència.

En matèria de personal no només s'han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nou personal funcionari, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeti als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no només per les nòmines, sinó també els corresponents a l'pagament de la retroactivitat i a persones hereves s'abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Aquests avanços han estat avalats per l'Observatori de dependència, que, en l'últim informe presentat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, constata la bona marxa en la gestió d'aquests ajuts a la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més va continuar avançant el sistema d'atenció a la dependència.

Pujar