elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Qui seran els primers a rebre la vacuna contra el covid-19?

Qui seran els primers a rebre la vacuna contra el covid-19?
  • Dues vacunes estan ja en la tercera fase del procés i es preveu que la solució per a frenar els contagis podria estar disponible abans del que es preveu

MÉS FOTOS
Qui seran els primers a rebre la vacuna contra el covid-19? - (foto 2)

Una vegada es dispose de la vacuna contra el coronavirus, no tots podran tindre-la a l'abast en un primer moment. El procés per a poder immunitzar-se del virus podria durar diversos anys. Segons fonts expertes, la capacitat de producció general és de 2.000 milions de dosis per any. Tenint en compte que la població mundial aconsegueix els 7.500 milions de persones en igualtat de risc, es podria arribar a obtindre les 250 milions de dosis per mes, en el millor dels casos.

La iniciativa internacional Covax facility cerca proporcionar l'accés global a les dosis proposant que cada país reba el 20% de dosi corresponent per a cada població.

Una vegada que estiguen disponibles les primeres injeccions, cal preguntar-se qui seran els primers a rebre-les. Malgrat les diferents opinions dels especialistes, la gran majoria coincideixen que haurà de ser el personal sanitari per a assegurar que la primera línia de batalla en aquesta lluita contra la pandèmia estiga protegida i no córreguen riscos.

El debat sorgeix quan es comença a parlar dels següents escalons de la població. Algunes veus apunten al fet que haurien de ser els col·lectius de risc com les persones amb una edat superior als 60 i els prèviament malalts per altres causes els que reberen les dosi primer. També es considera la possibilitat que siguen els xiquets, ja que, la seua immunització evitaria el contagi als majors, especialment si tornen als col·legis.

Un altre grup que es considera prioritari i que no tardaria molt a rebre la vacuna, són aquelles persones que presten serveis essencials com els treballadors de farmàcies, supermercats, els que es dediquen al sector agrícola o a altres entitats que tracten amb béns considerats de primera necessitat.

Amb tot això, seran els professionals els que avaluen com serà l'estratègia de vacunació i com aquesta es distribuirà en funció de les regions més afectades, la densitat de la població, la falta de recursos i les dificultats logístiques. Això sí, ja han advertit de la importància de tindre reserves de dosis utilitzables per a casos d'emergència.

Espanya, un dels països més afectats del món per la pandèmia, necessitaria 47 milions de vacunes. No obstant això, a pesar que un país aconseguisca que tots els habitants reben la dosi, no es garantiria l'eliminació del virus ja que la pandèmia continuaria en altres punts del planeta. Malgrat aquest avanç, es continuarien els controls sanitaris de les fronteres, per la qual cosa es preveu, que la immunitat global encara es farà esperar.

Avanços en les vacunes

Les proves realitzades per a provar les vacunes contra el covid-19 han demostrat que aquestes són segures. Les que estan en la tercera fase clínica ni tan sols presenten efectes secundaris greus, encara que s'ha de tindre en compte que una vacuna ha de passar per quatre fases per a assegurar seguretat i eficàcia.

La vacuna d'Oxford, una de les més avançades, va ser provada amb persones d'entre 18 i 55 anys i encara no s'ha mesurat l'efectivitat ni l'impacte en poblacions fora d'aqueix rang pel que encara no s'han resolt les incerteses sobre les dosis a pesar que els resultats semblaven ser esperançadors. Les injeccions d'aquest model generen una forta resposta immune sense provocar efectes adversos greus, segons les dades publicades per la Universitat d'Oxford després del seu primer assaig

Una altra de les alternatives experimentals és la proposta per l'empresa americana Moderna, que van desenvolupar en temps rècord una possible solució enfront de la pandèmia. El prototip ha generat en les proves realitzades a 8 voluntaris, anticossos neutralitzadors similars o majors que els de la sang dels pacients que han superat la malaltia. No obstant això, tampoc se sap amb certesa quants anticossos genera i el nombre d'injeccions que s'han de posar a cada pacient.

Amb una possible solució cada vegada més a prop, els científics recomanen als països estar preparats i organitzats amb antelació per a rebre les vacunes i enfrontar-se a les qüestions de logística sense cometre errors. A més, asseguren que, fins i tot atenint accés als subministraments immunològics, ens podrem continuar infectant pel que cal continuar duent a terme les mesures sanitàries i d'higiene.

Pujar