25 de gener de 2020 25/1/20

Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals

Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals - (foto 1)
  • La localitat celebra des de l'últim dissabte d'agost les seues festes més emblemàtiques amb la tradicional i especial Entrada de Bous i Cavalls

MÉS FOTOS
Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals - (foto 2)
Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals - (foto 3)
Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals - (foto 4)
Segorbe, història, tradició i magnetisme en les seues festes patronals - (foto 5)

Sabies que molt prop de casa, a la Comunitat Valenciana, tenim un espectacle únic en el món? L'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe, la primera referència de la qual data de 1386, és una emocionant escena en la qual els genets guien, amb una destresa quasi màgica, a una rajada de bous al llarg d'un estret carrer abarrotat de gent. Es crea una simbiosi entre genets, animals i els milers d'espectadors que abarroten el cèntric carrer Colón que no en va està declarada Festa d'Interès Turístic Internacional.

Una celebració espectacular que atrau cada any a milers de persones i que té lloc durant la segona setmana de les festes patronals de Segorbe. Les festes se celebren del divendres 17 d'agost fins al diumenge 9 de setembre. Tres setmanes en les quals els veïns es bolquen en els actes ja que són les associacions veïnals les que s'encarreguen de preparar la gran majoria dels actes.

De fet, la programació arreplega un total de 149 actes, començant amb 23 la setmana prèvia, 77 en les Festes Patronals i 49 actes la setmana taurina: "Cada any creix el nombre de participants i el nostre objectiu és mantenir les tradicions. Reivindiquem unes festes igualitàries i fetes pels veïns", explica el Regidor de Festes, Enrique Máñez.

Així enguany hi haurà novetats en la setmana de les Festes Patronals. Activitats per a tota la família com l'espectacle de carrer "Fent l'Indi" la trobada de gegants i cabuts o la batalla de flors. També cal destacar l'homenatge a César Plasencia o l'habitual programació en honor a les Patrones.

Per a poder entendre la distribució de les festes patronals de Sogorb cal distingir entre la primera setmana, dedicada a la Verge sota les advocacions de l'Esperança, del Loreto i de la Cova Santa així com la segona setmana, la taurina.

En la primera, declarada d'Interès Turístic Nacional, no ens podem oblidar d'actes com la tradicional i popular Ofrena a Ntra. Sra. de la Cova Santa, el Romiatge a l'ermita de Ntra. Sra. de l'Esperança, les Carreres de Cintes o la tradicional Enramada, els magnífics castells de focs artificials, el concurs i exposició d'art José Camarón, que enguany celebra la seua LXXV edició.

Respecte a l'Ofrena, enguany s'ha volgut comptar amb la participació en la mateixa de les Reines de les Festes de Sogorb dels últims 10 anys. A més, participaran la Fallera Major i Cort d'Honor de la ciutat de València en aquest entranyable acte que se celebrarà el divendres 31 d'agost a partir de les 18:30. Totes les persones que participen en l'Ofrena van abillades amb vestit regional.

També cal recordar entre els actes destacats els concerts de música jove, folklòrica i clàssica així com les Presentacions de les Reines de les Festes. Enguany, les Reines Major i Infantil són María Carot i Raquel Gómez.


Entrada de Bous i Cavalls de Sogorb

La localitat castellonenca tornarà a ser el centre festiu la segona setmana de festes amb les seues internacionals Entrades de Bous i Cavalls de Sogorb i la 34 edició del Concurs de Ramaderies, el més antic de la Comunitat Valenciana: "Vetlarem pel benestar animal, pels cavalls i els bous, comptant amb els millors professionals del sector i no permetent cap tipus de maltractament", recordava a l'edil de Festes.

En la multitudinària Entrada, es respira història i tradició, emoció i risc. Tindrà lloc durant la setmana del 4, de Dilluns a Dumenge, i a les dues en punt de la vesprada. A aquests actes els acompanyarà mig centenar de propostes per a tots els gustos i edats.

A més, en l'apartat gastronòmic cal ressaltar l'acreditada Fira del Pernil i de l'Embotit Artesà de Sogorb, organitzada per les associacions d'Embotits Artesans de Sogorb i de Jamoneros Segorbinos. Quinze dies de festa, música, convivència i tradició que converteixen a Sogorb en un municipi d'obligada visita.

Pots consultar el programa d'actes ACÍ.

Pujar