Castellano

El sector nàutic “s'afona” en la Comunitat Valenciana per les restriccions d'aforament

El sector nàutic “s'afona” en la Comunitat Valenciana per les restriccions d'aforament

    La Unió d'Empreses Nàutiques (UEN), patronal del sector nàutic a la Comunitat Valenciana, ha alertat hui de les quantioses pèrdues econòmiques que s'estan produint a causa de les restriccions que ha imposat la Conselleria de Sanitat en l'aforament de les embarcacions que es destinen a lloguer i pràctiques.

    Segons expliquen des dels centres nàutics, Sanitat ha limitat l'aforament a un 75%, amb el que els ingressos de les empreses dedicades a aquest sector s'estan veient minvats de manera important.

    Des del sector nàutic recalquen, en primer lloc, la seua preocupació per la salut dels seus treballadors i els seus clients i recorden que compleixen amb totes les mesures d'higiene i neteja que marca la normativa, A més, aquest sector disposa i compta amb un exigent protocol per a la prevenció i protecció enfront del Covid-19, que forma part dels protocols acordats amb l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE).

    Per això, des de la UEN assenyalen que, no té sentit que es limite l'aforament, quan en altres comunitats autònomes, com Catalunya, Múrcia o Balears, no s'han imposat restriccions.

    Amb el que, es pot donar la paradoxa que “un vaixell amb seu en una comunitat confrontant pot eixir cap a Dénia amb el 100% d'aforament, mentre que, si la seua seu és la Comunitat Valenciana, ha de fer-ho al 75%”, diuen des dels centres nàutics, que remarquen que aquestes diferències de legislació són “un greuge comparatiu” i, a més, “ens està produint cancel·lacions i perdre una temporada ja de per si mateix més curta i complicada de l'habitual”

    També es pateix cert malestar des del sector en veure que en altres àmbits les mesures són menys restrictives, malgrat que són entorns menys segurs. “En els bars i restaurants o en altres transports com els avions, la gent pot ser a prop els uns dels altres”, recorden des de les empreses nàutiques.

    Xicotets grups

    Els centres afectats també recalquen que la navegació marítima és un dels sectors més segurs, ja que sempre es navega en xicotets grups i s'està a l'aire lliure. La normativa estatal limita a un màxim de 12 persones la seua capacitat. A més, en les pràctiques nàutiques els alumnes porten màscara i, en el cas dels lloguers, sol tractar-se de famílies que ja conviuen juntes.

    Llogar un veler aquest estiu és una opció molt recomanable ja que es tracta d'un entorn més segur que moltes platges que estan més massificades.

    Les empreses de nàutica recorden que enguany han patit quantioses pèrdues i s'han perdut molts llocs de treball a causa de la crisi del coronavirus i, per això, demanen el màxim suport de les institucions públiques.

    La Unió d'Empreses Nàutiques ha sol·licitat incansablement a la Generalitat Valenciana, que modifique aquesta limitació i es permeta a les empreses operar en igualtat de condicions que les altres empreses del territori nacional.

    Per part seua, la Conselleria de Turisme ha secundat des del primer moment la sol·licitud del sector nàutic valencià, donant trasllat de la petició a la Conselleria de Sanitat, que ha fet cas omís d'aquesta demanda.

    Pujar