Castellano

Troben en una finca de Sax un caiman de més de metre i mig de longitud

Troben en una finca de Sax un caiman de més de metre i mig de longitud
  • El fins llavors propietari, ho venia per 2.000 euros en una pàgina web de compra i venda d'objectes usats

MÉS FOTOS
Troben en una finca de Sax un caiman de més de metre i mig de longitud - (foto 2)
Troben en una finca de Sax un caiman de més de metre i mig de longitud - (foto 3)

La Guàrdia Civil d'Alacant, en el marc de la Investigació Caimanali, ha intervingut un caiman de 1,60 metres i una àguila de harris en una finca de Sax.

El caiman vivia en unes condicions inadequades, que impedien que tinguera la qualitat de vida òptima necessària per a la seua espècie. El seu propietari l'anunciava per a la venda per 2.000 euros.

El passat 25 de febrer, el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de Monòver va tindre coneixement de l'existència d'un caiman, que podia trobar-se en una finca particular de manera irregular. Es tractava d'un exemplar de gran grandària, que el llavors propietari tenia a la venda per 2.000 euros.

Els agents del SEPRONA, en estreta col·laboració amb el Col·legi Oficial de Veterinaris d'Alacant i el Servei Oficial d'Inspecció, Vigilància i Regulació de les Exportacions (SOIVRE), van donar inici a una àrdua investigació duta a terme per a localitzar i identificar al presumpte propietari així com la localització de la finca on suposadament es trobava l'animal.

Tan prompte com van aconseguir identificar plenament a l'implicat, i van aconseguir situar l'habitatge en la localitat de Sax, els agents es van desplaçar fins al lloc a fi de realitzar una inspecció. Així, dilluns passat 1 de març, van trobar en el domicili un caiman (caiman cocodrilus) de més d'un metre i mig de longitud, al costat d'un exemplar d'àguila de harris (parabuteo unicinctus).

Requerit el titular de la finca perquè acreditara la legal procedència dels dos animals, així com la seua tinença, només va poder aportar el document de cessió de l'àguila, si bé no va poder demostrar la lícita propietat del caiman. Tampoc va poder acreditar l'origen de cap d'ells. A més, del caiman, ni tan sols aportava el segur corresponent per a la tinença d'animals potencialment perillosos. Per aquest motiu, la Guàrdia Civil va intervindre els dos exemplars.

El dimarts 2 de març, el SEPRONA va procedir al trasllat i depòsit del caiman al Parc Zoològic Riu Safari d'Elx, on compten amb les condicions adequades per al seu correcte desenvolupament. Ja se li ha inserit el microxip, quedant registrat en el Registre Informàtic Valencià d'Identificació Animal (RIVIA).

Per part seua, l'àguila romandrà en la finca de Sax, ja que el propietari sí que posseeix unes instal·lacions adequades per a ella, a l'espera de la resolució de l'expedient per part de les autoritats competents.

El SOIVRE, autoritat científica encarregada de realitzar l'anàlisi i autenticació dels exemplars, determinarà el tipus d'espècie, la seua catalogació i el grau de protecció a la qual estan sotmesos. En tractar-se espècies afectades pel Conveni de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES), la inclusió en l'un o l'altre annex, determinarà que la responsabilitat siga administrativa o penal, sobre la base del Reglament Europeu número 338/97, de protecció d'espècies de la fauna i flora silvestres mitjançant el control del seu comerç.

Sengles animals es troben a la disposició de l'Administrador de Duanes i Impostos Especials d'Alacant, autoritat competent per a determinar el seu destí definitiu.

Pujar