30 de març de 2020 30/3/20
ENTREVISTA

Josefa Navalón, regidora d'Igualtat de Saix: “Tant de bo no fóra necessari el Dia de la Dona”

Josefa Navalón, regidora d'Igualtat de Saix: “Tant de bo no fóra necessari el Dia de la Dona” - (foto 1)
  • El municipi alacantí posa en marxa activitats per a reivindicar la igualtat de gènere durant els mesos de març i abril

MÉS FOTOS
Josefa Navalón, regidora d'Igualtat de Saix: “Tant de bo no fóra necessari el Dia de la Dona” - (foto 2)

El passat 8 de març el municipi alacantí de Saix es va sumar a la commemoració del Dia Internacional de la Dona per a reivindicar la igualtat de gènere. Des d'elperiodic.com parlem en exclusiva amb la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament, Josefa Navalón, que ens va comptar com van viure el 8M en el municipi, les activitats que realitzaran en les pròximes setmanes i la importància del moviment feminista.

Pregunta. Com descriuria l'ambient que es va viure el 8 de març a Saix?

Resposta. L'ambient que es va respirar va ser molt emotiu perquè un dia de reivindicació sempre ho és, sobretot quan es tracta de viure la igualtat. A més ens van acompanyar molts homes i bastant gent jove, que això et motiva per a seguir perquè sempre anem els que estem conscienciats i ara es tracta de conscienciar a la resta. Les generacions que ens segueixen són importantíssimes perquè són les que continuaran la nostra labor.

P. Quines activitats es van dur a terme en el municipi per a reivindicar la igualtat?

R. Cinc persones van llegir el manifest del Dia de la Dona. Després realitzem una exposició sobre Edith Piaf, amb música en viu i un posterior col·loqui a la Sala Polivalent de l'auditori, que es va omplir al complet.

P. Han planejat altres activitats durant el mes de març. En què consistiran i qui participaran?

R. Aquest divendres 15 Paco Damas oferirà un concert en honor a les Sinsombrero. Serà un bonic homenatge a totes aqueixes dones artistes i pensadores que han sigut enterrades i tapades per la Generació del 27. A més en el concert participaran nou persones en representació del poble que llegiran poemes entre bastidors.

I el 29 de març la psicòloga Sonia Cervantes farà una xerrada sobre la rebel·lia al canvi en els adolescents. Educar en la igualtat de gènere és primordial, cal atendre els adolescents en moments crítics on es creen confusió i implicar la joventut perquè opine, veja i formen les seues pròpies crítiques. 

P. Personalment, existeix alguna qüestió feminista que li agradaria plantejar a Saix i que encara no s'haja fet?

R. Sempre vaig pensar que abans d'acabar la legislatura m'agradaria tractar el tema de la mutilació genital femenina. Finalment, el 5 d'abril donarà una xarrada sobre aquest tema Faeou Guiomé, una dona senegalesa que va patir en primera persona l'horror que suposa per a una dona la castració. El seu relat et deixa sense paraules i mostra com el mascle imposa sense importar les conseqüències.

P. Ha dit vosté que és important conscienciar a la joventut. Ha notat canvis en aquest aspecte al llarg de la seua legislatura?

R. En el primer 8M que jo vaig viure la participació de gent jove era mínima, hi havia una vintena de persones. Saix té 10.000 habitants i enguany han assistit centenars, això vol dir que alguna cosa s'ha fet i et dóna forces per a seguir cap avant. A la joventut li costa, però cal comptar amb ells perquè implicant-los uns atrauen a uns altres. Per això hem de donar-los participació i deixar que s'expressen.

P. En els últims dies hem vist definicions molt diverses de feminisme. Què entén vosté per ser feminista?

R. El feminisme és la igualtat al 100% entre homes i dones, ni més ni menys. Jo em considere feminista, he estat implicada tota la meua vida en la lluita per la igualtat de la dona, i continuaré lluitant per això i conscienciant mentre tinga coneixement. 

P. Per què considera necessari que existisca un Dia Internacional de la Dona?

R. La igualtat de la dona cal defensar-la sempre, però el 8M és un dia simbòlic perquè encara necessitem fer-nos sentir. Tant de bo no fóra necessari el Dia de la Dona, de la mateixa manera que l'home no reivindica els seus drets perquè ja els té. Espere que arribe un dia que el 8 de març sol es commemore a les dones que van començar la lluita i no faça falta reivindicar res més. 

P. Quines lluites feministes creu que queden pendents en la societat?

R. Sobretot les que tenen a veure amb la igualtat laboral. Ací a Saix aquesta desigualtat es viu en les zones de calçat, en els tallers… Moltes dones no poden permetre's el luxe de portar als seus fills al metge perquè les acomiaden. A més no estan donades d'alta en la Seguretat Social i no cotitzen. Hi ha dones que estan a punt de jubilar-se i no tenen res després d'una vida treballant. Tenim molts drets sobre la taula, però en la realitat molt pocs.

Activitats del mes de març

Divendres 15: El cantant Paco Damas oferirà un concert en honor a les *Sinsombrero. També participaran nou persones del poble que llegiran poemes entre bastidors.

Divendres 29: La psicòloga Sonia Cervantes farà una xerrada sobre la rebel·lia al canvi en els adolescents per a educar en la igualtat.

Activitats del mes d'abril

Divendres 5 d'abril: Xarrada de Faeou Guiomé, una dona senegalesa que parlarà sobre la mutilació genital en primera persona.

Pujar