elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Portus Ilicitanus i la Vila Romana comptaran amb il·luminació, passarel·les, señalética i realitat virtual augmentada

El Portus Ilicitanus i la Vila Romana comptaran amb il·luminació, passarel·les, señalética i realitat virtual augmentada

    La Vila Romana del Palmerar, juntament amb el que coneixem com Portus Illicitanus, seran els beneficiaris dels Fons FEDER. Hui, l'alcaldessa de Santa Pola, la regidora de Cultura i el regidor d'Acció Social, juntament amb el Director General de l'Administració Local, Antoni Such, i el Director Territorial, Esteban Vallejo, han visitat la Casa Romana, per conèixer de primera mà on es van a invertir els fons.

    Anna Antón, regidora de Cultura, ha volgut recalcar la importància d'aquest projecte, ja que enfoca el model turístic de Santa Pola cap a una altra trajectòria. Per la seva banda, María José Cerdà, Directora del Museu del Mar, ha acompanyat aquestes paraules explicant que "la nostra ambició és molt major, volem crear una oferta complementària, enfocada al turisme cultural-històric-patrimonial. Però anem a seguir excavant perquè veritablement podem acabar tenint un gran parc arqueològic al centre històric de la vila de Santa Pola".

    "L'objectiu del FEDER és fonamentalment posar en valor aquestes zona i també a la disposició de la ciutadania", ha manifestat Antoni Such, Director General de l'Administració Local, "en aquest cas són 125.875€ els que financem a través del fons FEDER, un projecte cofinançat. És una quantitat important. Sobretot si maximitzeu els recursos".

    Els fons es destinaran a la Vila Romana i al que coneixem com Portus Illicitanus. En tots dos casos es va a procedir a adequar i musealitzar la zona perquè compte amb il·luminació, passarel·les, senyalética i realitat virtual. A més, en el Portus Illicitanus es va a realitzar una excavació arqueològica.

    Qui vivia en la Vila Romana?

    El Portus Illicitanus pren una gran rellevància quan el port de Lucentum la perd, aquesta Vila podria pertànyer a algun empresari de l'època que es dediqués al garum, al comerç o tingués algun treball relacionat amb el port. En aquella època, el garum és una indústria florent que dóna beneficis econòmics, és una salsa que es ven molt cara i genera bons ingressos. "Aquesta vila és d'una persona amb diners, llavors pot ser que siga d'un dels empresaris dels negocis del port. És molt normal que un empresari tinga la seua casa prop a la fàbrica o explotació", ha explicat María José Cerdà, directora del Museu del Mar.

    Aquesta és la vila més important trobada fins hui i està situada en una bona zona, al seu voltant hi ha carrers, mercat, tavernes, encara que tot això es troba sota terra. En el seu interior, la vila comptava amb una decoració a la moda en aquella època: mosaics, parets arrebossades amb estucs, colors forts, ocres, vermells, un porxo i un jardí.

    Futurs projectes

    María José Cerdà ha explicat que existeix "un projecte de recrear amb realitat augmentada la factoria de salazons. El turística pot visitar-ho, mantenir un dialogo en castellà, valencià o anglès amb les persones que fan el garum i d'aquesta forma es creen experiències gastronòmiques que incorporin receptes vinculades a la nostra tradició històrica romana".

    Pujar