elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Santa Pola presenta una moció contra la pujada del preu de la llum

Compromís per Santa Pola presenta una moció contra la pujada del preu de la llum
  • La formació demana una auditoria dels costos de l’electricitat i acabar amb “els beneficis caiguts del cel” de les elèctriques

Compromís ha presentat una moció al Ple de l’Ajuntament de Santa Pola per a exigir al govern de l’Estat que investigue les causes reals de la pujada dels preus de la llum i elimine “els beneficis caiguts del cel” de les elèctriques.

El passat 1 de juny va entrar en vigor la nova estructuració de les tarifes elèctriques, amb discriminació horària per a totes les persones consumidores, establint un preu diferent segons el tram horari del dia (punta, pla i vall). Esta nova factura de la llum ha vingut acompanyada d’un increment substancial dels preus de l’electricitat, que ha sobrepassat sobradament la tímida baixada dels preus dels termes de potència.

Compromís per Santa Pola critica que la manera en la qual s’està aplicant esta nova estructura tarifària penalitza de manera desproporcionada a les xicotetes empreses, persones treballadores autònomes i persones que teletreballen, totes incloses en la categoria de “xicotets consumidors”. Estes activitats i persones s’estan veient seriosament perjudicades perquè el seu ús de l'electricitat es concentra en els horaris on l’energia es cobra més cara.

La formació també denuncia que “es manté intacta l’opacitat, el descontrol i l’arbitrarietat que caracteritzen el mercat elèctric espanyol”, al seguir amb el sistema marginalista per a la fixació dels preus de l’electricitat pagant sempre l’energia al preu de les centrals de producció elèctrica més cares, el que es coneix com “beneficis caiguts del cel”.

Compromís demanarà al Ple de l’Ajuntament de Santa Pola que exigisca al govern de l’Estat l’aprovació d’una bateria de mesures encaminades a reduir el preu de la factura de la llum, a amortiguar l’impacte de la nova tarificació a les persones que no poden traslladar el seu consum d’energia, com el xicotet comerç o les persones que teletreballen, i a eliminar els trams fixes per a que les persones usuàries paguen en funció d’allò que consumixen.

Anna Antón, portaveu de Compromís per Santa Pola: “El govern de l’Estat no pot continuar aprovant pegats que no solucionen el problema mentre que posa els interessos de l’oligopoli elèctric per davant del dret a l’accés a l’electricitat per part de la ciutadania”.

 

Pujar