1 d’abril de 2020 1/4/20

Compromís demana "l’aprovació de mesures per a posar fre a l’escalada dels preus de la vivenda en Santa Pola"

Compromís demana "l’aprovació de mesures per a posar fre a l’escalada dels preus de la vivenda en Santa Pola" - (foto 1)
  • Santa Pola és un dels municipis amb els lloguers més alts del País Valencià

La gran quantitat d’execucions hipotecàries des de 2008 ha comportat que les entitats financeres s’hagen anat fent amb la propietat de molts pisos i locals, ja siga per la via de l’adjudicació judicial o per la dació en pagament del deute.

La immobilització d’estos habitatges en mans d’entitats financeres i fons d’inversió està afectant greument i especialment els preus de lloguer, però també disparant els preus de venda i contribuint a la creació d’una nova bombolla. La realitat actual és que han disminuït els desnonaments provinents d’execucions hipotecàries però els desnonaments per impagament de lloguer o per precari augmenten de forma considerable.

En el cas de Santa Pola, l’escalada dels preus de la vivenda de lloguer per a llarga estància, i la quasi inexistència d’habitatges destinats a emergències habitacionals o a lloguer social, dibuixa una situació dramàtica a l’hora de poder accedir a una vivenda. Segons el Ministeri de Foment i el portal immobiliari Fotocasa, Santa Pola és un dels municipis del País Valencià amb els preus de lloguer més alts, junt amb altres municipis com la ciutat de València, Alacant o Benidorm.

Compromís per Santa Pola presentarà este mes, al Ple de l’Ajuntament, una moció que proposa “mesures per a posar fre a l’escalada dels preus de la vivenda en Santa Pola”. Segons explica Compromís, una de les mesures proposades és l’aplicació d’un recàrrec del 50% en l’IBI de les vivendes buides de grans propietaris i bancs, amb la finalitat de que es posen estes vivendes en el mercat per a augmentar l’oferta d’habitatges en el municipi, i pressionar a la baixa els preus de lloguer.

Per altra banda, la Coalició demanarà a l’Ajuntament que participe regularment a les subhastes judicials i de bancs, i que negocie també amb les entitats bancàries, per tal d’intentar incorporar habitatges al parc municipal de vivenda que es puguen posar a disposició de la ciutadania, ja siga per a resoldre situacions d’emergència habitacional o per a destinar-les a lloguer social.

Per últim, Compromís manifesta que “no podem renunciar a que l’Estat prenga consciència del problema i regule el preu dels lloguers, com ja es fa en altres països d’Europa”. Per això, “espera que la probable pròxima investidura d’un nou govern a l’Estat òbriga una oportunitat per a fer-ho possible”.

Pujar