28 d’octubre de 2020 28/10/20

Aquest estiu s'han arreplegat 7.157 burilles de les platges de Santa Pola

Aquest estiu s'han arreplegat 7.157 burilles de les platges de Santa Pola - (foto 1)

  Aquest estiu s'ha estat duent a terme una campanya de Quiosquets per platges netes a Santa Pola. Des de l'1 d'agost fins al 29 del mateix mes el Departament de Platges i els Quiosquets han promocionat aquesta iniciativa, que s'ha aconseguit gràcies a la participació dels banyistes. Per a açò els Quiosquets repartien gots perquè els usuaris els ompliren de burilles i després pogueren intercanviar-los per un refresc o una cervesa.

  Mercedes Landa, Regidora de Platges, explica que "les burilles contenen components com el cadmi, l'arsènic, la nicotina, que en altes concentracions és un insecticida; el tolueno i el metanol, l'àcid acètic i quitrà, entre uns altres."

  Respecte al quitrà, la regidora ha volgut recalcar que "al voltant del 50% del contingut de quitrà del cigarret permaneix en els filtres, per la qual cosa en el medi ambient s'alliberen substàncies cancerígenas, com a hidrocarburs, nicotina, arsènic i metalls pesats. Aquestes substàncies van a parar al mar, d'ací als animals marins i d'ací als nostres plats. A més, segons estudis realitzats per l'organització Ocean Conservancy en el 2011, una sola burilla de cigar contamina 8 litres d'aigua de mar i fins a 50 litres d'aigua potable." Amb açò, Mercedes Landa vol posar l'accent en la importància de tirar les burilles als llocs correctes.

  Cinc han sigut els quiosquets que han participat, situats en diferents zones de la vila marinera: Plaza Castella, Platja de l'Ermita, Cales de Santa Pola de l'Est, Bancal de l'Arena i Cala I-II de Santiago Bernabéu. En total s'han arreplegat 7.157 burilles, per al que s'han necessitat més de 55 gots.

  En les cales I-II de Santiago Bernabéu s'han arreplegat un total de 732 burilles, en el Bancal d'Arena 1.540, en les Cales de Santa Pola de l'Est 1.888 burilles, la platja de l'Ermita és la que més burilles ha registrat, un total de 2.178; i en el quiosquet de Plaza Castella s'han arreplegat 819.

  Pujar