Sanitat activarà un protocol d'atenció per al trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat
En el disseny i desenvolupament del protocol intervindran les conselleries de Sanitat, Educació i Benestar Social, les societats científiques, els col·legis professionals i associacions de malalts
El conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha destacat este dissabte que el seu departament posarà en marxa com més prompte millor un protocol específic per a la detecció i atenció del Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i s'ha compromés a accelerar la seua implementació.
“Este protocol serà molt important, atés que fomentarà la formació del personal docent i sanitari sobre este trastorn; garantirà una adequada identificació del problema; i afavorirà una intervenció primerenca”, ha ressaltat Gómez.
El titular de Sanitat ha realitzat estes declaracions en la inauguració de la Jornada de TDAH “Des de la infància fins a l'edat adulta”, organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia, en col·laboració amb la Fundació per a la Investigació, Desenvolupament i Aplicació de la Psicologia de la Comunitat Valenciana i l'Associació TDAH+16 València, que s'ha celebrat en el Complex Esportiu Municipal La Petxina.
Segons Gómez,” la Conselleria de Sanitat ha inclòs el TDAH com un dels objectius del nou Pla autonòmic de Salut Mental de la Comunitat Valenciana 2024-2027 presentat recentment, que compta amb un pressupost de 724 milions d'euros i una línia estratègica de “Atenció a la infància i l'adolescència", que inclou l'elaboració i implementació de plans d'actuació específics per als trastorns per dèficit d'atenció i hiperactivitat i de l'especto autista (TDAH i TEA)”.
“En el seu disseny i desenvolupament – ha continuat el conseller -, tenim previst que intervinguen i volem involucrar a tots els actors del procés: institucions públiques, com les conselleries de Sanitat, Educació i Benestar Social; i entitats privades com les societats científiques, els col·legis professionals i les associacions de malalts”.
Un dels eixos estratègics de la legislatura
En este sentit, el conseller ha ressaltat que “el Consell s'ha proposat millorar en estos quatre anys de legislatura tots aquells estàndards que determinen la qualitat i eficiència d'un servici públic com el que es presta a les persones amb un problema de salut mental i a les seues famílies”.
A més, el titular de Sanitat ha recordat que el citat pla autonòmic de salut mental contempla la creació dels nous servicis de Salut Mental de la infància i l'adolescència, així com d'hospitals de dia per a l'atenció d'este col·lectiu; i inclou també la creació d'unitats de detecció precoç a les escoles, amb psicòlegs destinats a estos centres.
“Creiem que és important potenciar la col·laboració entre Educació i Sanitat amb la finalitat de millorar la gestió de la salut mental en la infància i l'adolescència”, ha asseverat Marcià Gómez.
El conseller ha destacat que “per a l'actual Govern de la Generalitat, la salut mental serà un dels eixos estratègics entorn del qual girarà tota la política sanitària al llarg d'esta legislatura”.
“Tant el president Mazón com jo creiem que només des d'un compromís polític ferm i convençut afrontarem el gran repte que suposa la prevenció i tractament de la malaltia mental, així com l'eliminació de l'estigma social que porta associat”, ha conclòs Marcià Gómez.
Finalment, Gómez ha reiterat el seu agraïment al comité organitzador de la jornada, en la persona del degà del Col·legi de Psicologia de la Comunitat Valenciana i president del patronat de la FIDAP, Francisco J. Santolaya, que ha fet extensiu a María Elena Podio, presidenta de l'Associació TDAH + 16 València, entitat que col·labora en el desenvolupament d'esta jornada que, segons Marcià Gómez “ens ajuda no sols a acostar-nos a la dura realitat de la malaltia mental, sinó que contribuïx a mostrar els últims avanços científics, a millorar la qualificació del professional i a afavorir les bones pràctiques”.
El TDAH en xifres
Segons els últims estudis, la prevalença del TDAH al nostre país se situa, en l'actualitat, entorn del 6,6%. Això significa que, aproximadament, un de cada 15 xiquets i adolescents del nostre país patix esta malaltia.
En la Comunitat Valenciana, al tancament de 2023, hi ha més de 60.000 pacients diagnosticats amb TDAH. Per sexes, els diagnòstics en homes (45.334) tripliquen als de les dones (15.106).
Quant a la xifra de casos nous anuals o incidència quasi s'ha triplicat en els quatre últims anys, passant de 3.630 en 2019 als 10.053 en 2023. I els nous diagnòstics es concentren entre els menors de 18 anys (el 75,33% del total).