27 de novembre de 2020 27/11/20

Sanitat acorda quatre nivells d'alerta que fixaran el full de ruta de les CCAA davant la segona ona del COVID-19

Sanitat acorda quatre nivells d'alerta que fixaran el full de ruta de les CCAA davant la segona ona del COVID-19 - (foto 1)
  • La declaració del toc de queda es paralitza fins a tindre l'aval jurídic

Les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitat han acordat aquest dijous un nou document pel qual es fixa el full de ruta a seguir per a afrontar la que és la segona ona del coronavirus a Espanya. Aquest document fixa quatre nivells d'alerta amb mesures concretes que seran posades en marxa des de l'àmbit autonòmic.

Aquest Acord, adoptat en el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, està dirigit a garantir la coordinació suficient entre territoris, possibilitant que les comunitats autònomes prenguen les mesures complementàries que consideren oportunes.

Les úniques comunitats autònomes que no han acceptat aquestes propostes han sigut Madrid i Euskadi.

“Un acord molt ampli i molt ben valorat que ens obri un camp de resposta adequada al nivell que tenim al nostre país de la pandèmia” ha defensat el ministre de Sanitat, Salvador *Illa, qui ha posat en alerta sobre la situació que travessa Espanya: “Afrontem setmanes molt dures, no ens enganyem”.

Detalls del document

Per a aconseguir l'objectiu marcat en el document, s'inclouen indicadors de transmissió (incidències, positivitat i traçabilitat), d'utilització dels serveis sanitaris (ocupació hospitalària i d'UCI) i indicadors complementaris que ajuden a avaluar el risc. En cadascun d'aquests indicadors, s'estableixen llindars per a determinar si el risc és baix, mitjà, alt o extrem.

En tot moment, aquests llindars es basen en l'evidència científica, els estàndards internacionals i l'experiència acumulada per les administracions sanitàries. Els llindars s'aniran ajustant a mesura que es dispose de major evidència científica a nivell nacional i internacional.

A més, Sanitat apunta que els indicadors han d'interpretar-se sempre en el seu conjunt, de manera dinàmica, valorant específicament tant la tendència com la velocitat. Així, la combinació del resultat dels indicadors posicionarà a cada territori en un nivell d'alerta, de l'1 al 4. Aquests s'aniran aplicant tant en escenaris d'augment de risc com de reducció, seguint criteris de prudència.

Això significa que es recomana incrementar el nivell d'alerta quan la situació estiga prou consolidada, però per a disminuir-ho, serà necessari que els indicadors romanguen en un nivell de risc menor durant almenys 14 dies.

Finalment, el document proposa actuacions a instaurar en cada unitat territorial que haja sigut avaluada en els nivells d'alerta de l'1 al 3. Per a aquells territoris situats en un nivell d'alerta 4, a més de les actuacions recollides en el nivell 3, s'estableixen mesures excepcionals, que podran requerir l'activació del mecanisme previst per als estats d'alarma, excepció i lloc.

Pujar