elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sanitat no aclareix si alçarà les restriccions covid en les residències de majors valencianes

Sanitat no aclareix si alçarà les restriccions covid en les residències de majors valencianes
  • El conseller assegura que la decisió correspon a la potència d'alertes nacional: “Si ens recomanen que obriguem, ho acatarem”

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, no ha sigut clar a l'hora de decidir si alçaran les restriccions covid en les residències de majors de la Comunitat Valenciana i ha assegurat que tot depén del que es decidisca a nivell nacional. Una situació que demanen que canvien els familiars, com els comptava elperiodic.com.

Així ho ha afirmat Mínguez aquest matí a Castelló de la Plana on ha acudit per a presentar els pressupostos del seu departament de l'any 2023 per a la província.

“Depenem de la ponència d'alertes nacional”, ha afirmat el conseller, per la qual cosa “si no canvia la política restrictiva en l'ambient sociosanitari, nosaltres no la canviarem”.

Mínguez ha explicat que “la ponència la componen experts en epidemiologia i si ens recomanen que obriguem, ho acatarem sense cap dubte. Però si ens diuen que la mantinguem, la mantindrem”.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que “habitualment ho fan amb racionaments sustentats en bases científiques, valoren molt la gravetat i la mortalitat”, en aquest sentit, Mínguez ha recordat que la setmana passada van morir 15 persones en la Comunitat Valenciana i “tots eren majors”, ha afirmat.

Aquestes declaracions del conseller de Sanitat arriben dos dies abans de la reunió que mantindrà el seu departament amb la conselleria de Polítiques Inclusives, encara que Mínguez no ha aclarit qui assistirà a aquesta reunió.

Cal assenyalar que si bé el covid sembla haver desaparegut de les nostres vides, poques són les persones que encara usen màscara, en les residències de majors de la Comunitat Valenciana, les restriccions continuen vigents.

I és que les residències es regeixen en aquests moments per les mesures adoptades per la Conselleria de Polítiques Inclusives del passat mes d'abril i que estableixen l'exigència d'emplenar  qüestionaris previs, la reserva d'habitacions  per a aïllaments, que bloqueja aproximadament 400 places, la necessitat d'estructurar  l'organització del centre per unitats convivencials i, la qual cosa més afecta a aquestes persones majors i als seus familiars, més de cara a l'arribada del Nadal:  els requisits de les visites.

Cal assenyalar que segons dades de Aerte, només el 1.32% dels morts en residències de persones majors la setmana passada de novembre a Espanya era positiu en covid. Una dada que contrasta amb els 15 morts de l'última setmana en la Comunitat Valenciana, una dada que ha ressaltat Mínguez aquest matí a Castelló.

Pujar