elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Segueixen les jornades formatives dels ‘Projectes experimentals a la província de València’ en Sagunt

Segueixen les jornades formatives dels ‘Projectes experimentals a la província de València’ en Sagunt
  • La jornada ha sigut organitzada per LABORA, dins del Pla Avalem Territori, en col·laboració amb el departament de Promoció Econòmica i Industrial de l'Ajuntament de Sagunt

MÉS FOTOS
Segueixen les jornades formatives dels ‘Projectes experimentals a la província de València’ en Sagunt - (foto 2)

Este matí, el Centre Cultural Mario Monreal ha acollit la quarta sessió de les jornades formatives que organitza LABORA, dins del Pla Avalem Territori, en col·laboració amb el departament de Promoció Econòmica i Industrial de l'Ajuntament de Sagunt, emmarcada en el Pacte Territorial per l'Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre. El tema a tractar en esta sessió ha sigut ‘Projectes experimentals a la província de València’.

La inauguració de la jornada ha sigut a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica i Industrial, María José Carrera, i el coordinador acadèmic d’Avalem Territori, Jorge Hermosilla.

Durant esta inauguració, Carrera, ha remarcat la importància del Pacte Comarcal per l'Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre dels ajuntaments que el conformen «un territori de canvi i d'oportunitats, un espai amb desafiaments com l'equilibri territorial i el repartiment d'oportunitats, però també un lloc que com pocs demostra la riquesa dels recursos naturals i capital humà de la nostra Comunitat Valenciana».

Així mateix, ha indicat que «som una comunitat de Pimes, la nostra economia, a diferència de les centreeuropees, es basa en xicotetes activitats agràries, industrials o turístiques i això pot ser un fre en algunes ocasions, però també un gran avantatge perquè en moments de canvi com els actuals, ningú reacciona de forma més ràpida i eficaç com ho fa l'escala local». Al que ha afegit que «este procés no poden realitzar-lo les empreses i les persones sense l'ajuda de les administracions. La cooperació institucional és clau per a la unitat d'acció a l'hora d'oferir solucions que milloren les condicions socioeconòmiques de les nostres ciutats. La nostra intervenció és fonamental i ací reivindique novament el paper de les entitats locals els qui, a través dels agents d'ocupació i desenvolupament local, duen a terme una encomiable labor a l'hora de detectar les mancances i potencialitats dels nostres territoris».

A continuació, la primera ponència l'ha impartida Sandra Mayordomo de la Universitat de València, sota el títol ‘Els projectes Experimentals valencians. Valoracions generals’. Seguidament, ha continuat la taula redona ‘Projectes experimentals. L'experiència des dels Pactes’, formada per Sonia Marín del Pacte Territorial per l'Ocupació i Desenvolupament Local del Camp de Morvedre; Javier Francisco González de València Activa; Miguel Ángel Silla, Bernat Guerola i María José Planes de la Mancomunitat Intermunicipal de l'Horta Sud; Cristina Millán de Pactem Nord, i finalment, moderada per Jorge Hermosilla de la Universitat de València.

Després d'esta taula redona, ha tingut lloc la ponència ‘Accions de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies en el programa Avalem Terrirori de Labora’ per Núria Hernández de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). 

D'altra banda, en la clausura han participat la treballadora del servei de Foment d'Ocupació de València, Amparo Gascó, en nom de la directora general d'Ocupació i Formació de LABORA, Rocío Briones; l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno i el coordinador acadèmic d’Avalem Terriori, Jorge Hermosilla. 

L'alcalde de Sagunt ha manifestat que «jo crec que hi ha una cosa bonica en el dia de hui al voltant dels pactes per l'ocupació, i és una visió que compartim i que el LABORA forma part també d'esta. I és eixa necessitat de portar les polítiques públiques al territori, la qual cosa requerix d'estratègies, de generació de grups, que reflexionen sobre tota esta situació, que obtinguen dades òbviament, i que a partir d'ací, puguen establir quines són les actuacions per a portar cap avant».

D'altra banda, ha destacat que «respecte a estos pactes per l'ocupació, el que pretenen precisament és que coneguem la realitat més pròxima als nostres municipis i que a partir d'ací perquè puguem desenvolupar les actuacions que siguen necessàries».

El Pla Avalem Territori és una de les estratègies més ambicioses impulsades per LABORA i amb la col·laboració del Ministeri de Treball i Economia Social. Amb este programa LABORA Servei Valencià d'Ocupació pretén redefinir les polítiques actives per a fer polítiques territorials per a l'ús de caràcter transversal i més adaptades a les necessitats reals. Per això, una de les funcions del pla d'ocupació territorial és identificar els nous nínxols de treball.

A través de la metodologia del diagnòstic del territori per àrees funcionals i de les estratègies territorials es pretén abordar el treball des de l'orientació, la formació ocupacional, la inserció i el foment de l'ocupació. A més, pretén establir un nou model de gestió que adapte l'exercici de les polítiques actives d'ocupació al territori de manera que les vincule i connecte amb les necessitats reals de les persones i de les empreses, i que integre als agents territorials i sectorials.

Pujar