elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt se suma a la campanya de vigilància d'alcohol i altres drogues

Sagunt se suma a la campanya de vigilància d'alcohol i altres drogues
  • Es tracta d'una campanya de la Policia Local que s'emmarca en les campanyes generals que s'organitzen en l'àmbit estatal i que es durà a terme fins al pròxim 10 de juny

La Direcció General de Trànsit va començar ahir una campanya especial d'intensificació de la vigilància i conscienciació sobre el risc que suposa el consum de substàncies psicoactives i la conducció. Per açò, durant els pròxims dies, i fins al 10 de juny, els agents de la Policia Local de Sagunt i de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil (ATGC) intensificaran els controls. Esta campanya de Trànsit s'emmarca en les campanyes generals que s'organitzen en l'àmbit estatal, i a la qual Sagunt s'ha sumat.

Per a evitar el consum de substàncies psicoactives durant la conducció, fet que suposa un factor de risc causant de quasi un terç dels accidents mortals, s'establiran diferents punts de control, en tot tipus de vies urbanes i interurbanes, posant especial atenció als conductors de furgonetes de repartiment, ja que en els últims mesos s'ha incrementat la seua accidentalitat.

Amb l'objectiu de dissuadir el consum de les mateixes durant la conducció en tot tipus de vies, Trànsit ha convidat els ajuntaments de més de 25.000 habitants perquè se suma a la campanya, amb l'establiment de controls en els seus respectius nuclis urbans. Des de fa diversos anys, la DGT està treballant amb els ajuntaments i desenvolupant un pla de suport a les policies locals en matèria de proves d'alcohol i altres drogues, realitzant cursos de formació i dotant-los d'instruments per a la realització de controls de drogues. La participació de les autoritats locals en esta matèria és imprescindible per a realitzar la vigilància com més pròxima a les zones de consum i evitar una major exposició del risc.

A més, la DGT està treballant amb l'àmbit de salut per a la derivació i seguiment dels conductors reincidents amb problema de consum de substàncies psicoactives, l'impuls de la recerca i la innovació, i la millora en els sistemes d'informació sobre alcohol i altres drogues tant a través de la informació policial com de la sanitària i la forense.

 

Preocupació per la tolerància

L'enquesta de la Fundació Mapfre sobre conducció i drogues en 2016 conclou que la tolerància en consumir i conduir és molt alta, especialment en joves. Malgrat considerar les drogues com un factor de risc, dos de cada tres conductors joves reconeixen haver viatjat amb un conductor begut, i un de cada tres amb un que havia consumit porros, en els últims 6 mesos.

A més, el consum d'alcohol ha anat canviant gradualment. Segons els experts, s'ha passat d'un consum social a un consum més compulsiu, com ho demostra l'anomenat consum 'en atracó', un comportament que ha crescut des de 2005 i que afecta fins al 35% dels joves entre 20 i 30 anys. Este comportament implica un increment de conductes de risc i major probabilitat en el desenvolupament de dependència alcohòlica.

Una altra de les dades que es desprén de l'estudi és que la droga més consumida a Espanya és el cànnabis, substància que es percep com la menys perillosa per a la conducció.

Per la seua banda, l'alcohol multiplica el risc d'accident per cinc per sobre del límit legal, i per més de 100 quan se sobrepassa el límit penal (1'2 grams d'alcohol per litre de sang), mentre que les drogues de comerç il·legal multipliquen el risc entre 2 i 7 vegades respecte dels conductors no consumidors. L'eliminació del consum d'alcohol i altres drogues contribuiria a reduir la sinistralitat vial mortal fins a un 50%.

 

De les estadístiques a la realitat

Altres dades importants que s'han de tindre en compte és que el 25% de les morts en carretera a Europa estan relacionades amb l'alcohol, mentre que només l'1% del total de quilòmetres recorreguts són conduïts per persones amb 0,5 gr/l o més d'alcohol en sang, segons l'Observatori Europeu de Seguretat Vial (ERSO).

L'Estudi de prevalença de substàncies psicoactives en conductors (EDAP) realitzat en 2015 per la DGT constata que 12 de cada 100 conductors circulen després d'haver ingerit drogues i/o alcohol.

En 2016, més de 100.000 conductors van donar positiu en els controls d'alcohol i altres drogues que els agents de l'ATGC van realitzar en vies interurbanes. A estes xifres cal sumar la dels controls que realitzen les diferents policies locals i autonòmiques en el seu àmbit d'actuació.

L'alcohol i les altres drogues no solament estan relacionats amb una major accidentalitat, sinó que també suposen una major mortalitat i lesions més severes. Segons la memòria anual de l'Institut Nacional de Toxicologia, el 43% dels 589 conductors morts i analitzats per este organisme tenien presència en sang d'alcohol, drogues o psicofàrmacs. En el cas dels vianants analitzats (167), el percentatge ascendix al 32%.

Pujar