elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt presenta el dispositiu de platges per a l'estiu de 2022

Sagunt presenta el dispositiu de platges per a l'estiu de 2022
  • El departament de Platges té un pressupost per a 2022 d'1.638.221 €

  • Les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto han aconseguit enguany 19 guardons

MÉS FOTOS
Sagunt presenta el dispositiu de platges per a l'estiu de 2022 - (foto 2)
Sagunt presenta el dispositiu de platges per a l'estiu de 2022 - (foto 3)

El departament de Platges, la Policia Local i la SAG han presentat este matí, en la plaça de la Concòrdia, el dispositiu especial de vigilància i manteniment per a la zona de les platges del municipi en l'època estival. El departament de Platges té enguany un pressupost d'1.638.221 €. Les platges del Port de Sagunt, Almardà i Corinto han aconseguit 19 guardons en 2022. A més, la delegació d'Activitat Física, Salut i Esports oferix una variada programació esportiva a les platges.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha destacat que «un any més presentem este servici de platges on el servici de socorrisme i la Policia Local juguen un paper central, atés que la seguretat és una dels nostres senyals identitaris; i que va acompanyat, per descomptat, de tota la resta dels departaments que ajuden a prestar el millor servici a la ciutadania. Apostem per a ser una platja de referència, per a cuidar com un recurs natural, però també perquè jugue un paper determinant a la nostra ciutat».

Salvament i socorrisme

Pel que fa al servici de Salvament i socorrisme, cal destacar que els mitjans materials amb els quals es compta este estiu són tres postes (una en cada platja); nou torres de vigilància, tres per cada platja; dos motos aquàtiques pensades per al rescat de persones en situacions de risc d'ofegament; una embarcació per a rescat i tres quads, un per cada platja.

El personal amb el qual es compta esta temporada és una coordinadora de salvament i socorrisme; sis patrons d'embarcació; sis persones coordinadores de posta i 26 socorristes, cinc més al juliol i agost.

L'horari és diferent en funció dels mesos. D'una banda, al juny i setembre és de 10 a 20 hores, la vigilància des de la torre és concretament de 10.30 a 19.30 h. D'altra banda, al juliol i agost és de 10 a 21 h. La vigilància des de la torre, de 10.30 a 20.30 h. Este servici finalitzarà el diumenge 25 de setembre.

Quant al servici mèdic, esta temporada es compta amb dos ambulàncies amb metge i conductor, situades a la platja del Port de Sagunt i a la d’Almardá, que presta servici també a la de Corinto. Els horaris del servici mèdic són els mateixos que el servici de Salvament i socorrisme.

A més, el servici de drons estarà operatiu al Port de Sagunt i Almardà. Es tracta d'un servici auxiliar de Salvament i socorrisme, per a vigilància i rescat en platges, que va començar dimecres passat, 15 de juny, i s'estendrà fins al 15 de setembre, tram que es correspon amb el període de bany en què ocorre la major part dels ofegaments en la costa mediterrània. L’Auxdron LFG és un dron amb intel·ligència artificial capaç de controlar els aforaments de la platja, donar avisos als banyistes o fer rutes de vigilància i prevenció, però la seua funció principal és acurtar els temps de resposta davant una emergència, arribant ràpidament a la víctima i entregant-li un jupetí salvavides en un temps rècord, assegurant així la seua flotabilitat.

El regidor de Platges i de la SAG, Roberto Rovira, ha assenyalat que «hui dia totes les platges de Sagunt són un referent en seguretat, primer pel gran equip de salvament i socorrisme que tenim, per eixa gran plantilla que a més és contractada directament des de l'Ajuntament, i també per la implantació d'un sistema de seguretat en el qual som pioners, que ja vam ser nomenats la platja més segura d'Espanya, que és el cas del servici de salvament amb drons, que ajuda al servici de salvament i socorrisme».

A més, Rovira ha indicat que Sagunt «no és només un referent en seguretat, sinó que és també un referent en qualitat de servicis en qualitat de l'aigua i això està reflectit en totes les certificacions de qualitat que tenim com és el cas de bandera blava, la Q de qualitat, la bandera de Qualitur, totes les ISOS que tenim o la certificació ambiental. Que insistisc, són gràcies a la qualitat dels servicis, la qualitat de l'aigua i també l'accessibilitat o la cura del medi natural com és el cas de les platges de la ciutat».

Punt accesible

El Punt Accessible, enguany, està situat tant a la platja del Port de Sagunt com a la d’Almardà, i es tracta d'un servici d'assistència al bany amb cadires amfíbies que disposa de zones d'ombra i banys, canviadors i dutxes. Esta temporada compta amb nou monitors i monitores i tres coordinadors/es. Este servici també finalitzarà el diumenge 25 de setembre.

Guardons

Les platges de Sagunt han obtingut enguany 19 guardons. Entre els quals, la platja del Port de Sagunt reunix la de Bandera Blava, Qualitur, Q de Qualitat, ISO 9001, ISO 14001, ISO 170001 i Certificació Ambiental EMAS. Pel que fa a la platja d’Almardà, ha obtingut la Bandera Blava, Qualitur, Q de Qualitat, ISO 9001, ISO 14001, ISO 170001 i Certificació Ambiental EMAS. I, finalment, la platja de Corinto ha obtingut el guardó de Bandera Blava, Qualitur, ISO 9001, ISO 14001 i, també, la de Certificació Ambiental EMAS.

Policia de Platges

El servici de la Policia de Platges 2022 té l'objectiu de millorar el servici ja establit, del 20 de juny al 7 de setembre. Seguint la mateixa base d'anys anteriors, la Policia de Platges continuaria estant formada per huit agents, dos oficials i un inspector.

Quant als mitjans materials, la secció disposa de cinc quads policials (s'ha incrementat en un enguany), un vehicle pik-up tot terreny i una embarcació rígida de 5 metres d'eslora. En relació amb els mitjans tècnics, s'informarà en temps real, a través de xarxes socials (Facebook i Twitter de la Policia Local de Sagunt), sobre les banderes que onegen a les platges a cada moment, amb indicació de l'estat el temps a través d’Aemet.

En este sentit, la regidora de la Policia Local de Sagunt i de Turisme, Natalia Antonino, ha explicat que «comptem amb una sèrie d'agents oficials i inspectors que vetlaran pel compliment d'ordenances i també vetlaran pel turista que és a les nostres platges donant-los la major seguretat». També ha recordat que «hem sigut la platja més segura fa uns anys, i volem continuar sent-ho. El nostre objectiu és tindre una platja segura i donar al turista la major garantia que quan vinga pot estar amb un salvament i socorrisme, amb una policia de platges, amb una informació quant a banderes i estat de la mar».

D'altra banda, Antonino ha animat als turistes al fet que «vengen a la nostra ciutat, que visiten tots els recursos i els productes turístics que els oferim en temporada estival, tant activitats esportives, com a lúdiques i culturals. Que vinguen a gaudir de la nostra ciutat, del nostre clima, de la nostra hospitalitat, i que tornen i repetisquen durant l'any que som una ciutat viva 365 dies a l'any».

Empresa Pública Municipal SAG

Pel que fa a totes les tasques que desenvolupa l'Empresa Pública Municipal SAG durant el període estival, cal destacar que la neteja amb mitjans manuals es realitza diàriament amb personal de l'empresa municipal en torn de matins. Per a realitzar el servici, es compta amb un supervisor i amb dos grups de personal de neteja, un per a la platja del Port de Sagunt i un altre per a la platja d’Almardà, que engloba Almardà, Corinto i Malva-rosa. El personal de neteja també s'encarrega de la desinfecció de poals i llavapeus, recollida de poals, papereres de la platja i del passeig marítim, neteja de jardineres i accessos. També s'encarrega del muntatge i recol·locació de passarel·les, tanques i cordes, instal·lació i desinstal·lació de les torres de socorrisme, i de l'anivellament i neteja mecànica de platges. Finalment, també du a terme campanyes de conscienciació per a la cura de les platges.

Activitats esportives

El departament d'Activitat Física, Salut i Esports de l'Ajuntament de Sagunt també oferix un ampli programa, Estiu a la Mar, que tindrà lloc a les platges del Port de Sagunt i Almardà durant els mesos de juny, juliol i agost. Enguany el programa acull competicions, activitats físiques terrestres i aquàtiques, així com campus esportius.

Enguany, també es compta amb les activitats del Punt Nàutic: El Projecte Blau, una activitat de surf adaptat, també quedades (recorreguts d'aproximadament 400 metres) i baptismes de pàdel surf. Les reserves es realitzen en l'App Esportsagunt.

Pujar