31 de maig de 2020 31/5/20

Sagunt presenta la campanya de l’Oceanogràfic ‘La mar de tots’ per a conscienciar de la importància del medi marí

Sagunt presenta la campanya de l’Oceanogràfic ‘La mar de tots’ per a conscienciar de la importància del medi marí - (foto 1)
  • La primera etapa de la campanya que es desenvoluparà a Sagunt davall el lema ‘La mar de Sagunt: missatge en una botella’ començarà este cap de setmana amb activitats destinades el públic infantil per a conscienciar-lo sobre la importància del món marí

MÉS FOTOS
Sagunt presenta la campanya de l’Oceanogràfic ‘La mar de tots’ per a conscienciar de la importància del medi marí - (foto 2)
Sagunt presenta la campanya de l’Oceanogràfic ‘La mar de tots’ per a conscienciar de la importància del medi marí - (foto 3)

L'Ajuntament de Sagunt i l’Oceanogràfic han presentat la campanya “La mar de Sagunt: missatge en una botella”, primera etapa de la campanya “La mar de tots”, que pretén conscienciar sobre la importància del món marí en les poblacions costaneres a través de la implicació de la comunitat escolar i la població infantil en general amb diferents activitats que es desenvoluparan des d'este cap de setmana, amb tallers infantils en la plaça Cronista Chabret, dissabte 15, i en la plaça de la Concòrdia, diumenge 16, i a partir de la setmana que ve fins a juny en centres educatius de la localitat. A més, fruit d'esta campanya l’Oceanogràfic oferix la possibilitat que tota la població del municipi puga conéixer de primera mà el centre marí amb un descompte especial del 50% de les entrades a l'aquari, del 14 al 23 de febrer.

Sagunt ha sigut triat com el primer municipi representatiu per a participar en esta campanya en la qual l’Oceanogràfic fa partícip tota la ciutadania de la importància de protegir el món marí. La primera de les accions serà una activitat divulgativa que es desenvoluparà en la comunitat educativa i l'eix de la qual és una botella, de la qual s'ha fet lliurament hui a l'Ajuntament, ficada en un cofre emulant la imatge clàssica del missatge de socors dels nàufrags, ja que la mar és la que llança el missatge d'auxili. Sagunt disposarà de dos cofres que viatjaran entre els dos nuclis de població de la ciutat. La botella conté una etiqueta emulant la de les botelles de vi en la qual es pot llegir un missatge de sensibilització.

El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha agraït a la Fundació Oceanogràfic Global Omnium per pensar en Sagunt per a iniciar les activitats d'este projecte mediambiental. «A Sagunt sabem que l'emergència climàtica és un problema molt greu i per això portem endavant projectes de sensibilització ambiental com este», ha manifestat el regidor. Tarazona ha declarat que esta acció ha tingut molt bon acolliment en els centres educatius ja que són 14 els col·legis de la localitat que hi participaran i ha agraït al CEFIRE Sagunt la implicació per ajudar a portar avant este projecte amb la formació del professorat. Per part del CEFIRE Sagunt ha assistit a l’acte Rosa María López.

L'alcaldessa per substitució, Mª José Carrera, ha declarat que l'educació mediambiental «és la clau per al futur del nostre planeta». Carrera ha manifestat que a l'escola s'aprenen valors i comportaments «que ens acompanyen al llarg de la nostra vida i ens definixen com a ciutadans i ciutadanes, per això és important despertar l'interés als xiquets i a les xiquetes per cuidar i protegir el medi ambient».

També ha agraït a la Fundació Oceanogràfic Global Onmiun per dur a terme este tipus d'iniciatives i per comptar amb Sagunt per a desenvolupar esta en concret, ja que l'acolliment per part dels col·legis ha sigut molt positiu. «Entre les prioritats principals de l'Equip de Govern es troben este tipus d'iniciatives que promouen la cura i el respecte pel medi ambient», ha manifestat Carrera. «Educar les generacions futures és una responsabilitat de tots i totes, perquè al final vosaltres sou el futur i des de l'Ajuntament vos animem i vos donarem suport fins al final de la iniciativa», ha conclòs l'alcaldessa per substitució.

Com ha explicat la responsable d'Educació Ambiental de la Fundació, Pepa Ferrando, l'alumnat dels col·legis adherits anirà depositant en feixos de posidònia realitzats amb cartolina, els missatges de bones pràctiques a aplicar per a millorar la salut de la mar, que es mesura en part per la quantitat d'esta alga. A més, la botella va acompanyada d'un quadern de bitàcola, anomenat Patrulla Marina, on cada centre pot deixar reflectida la seua experiència com a defensor de la mar. Esta acció és una oportunitat d'unir a tots els escolars davall l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU nº14.

Per a realitzar esta acció, tots els docents implicats rebran una formació de huit hores, en les quals biòlegs de l’Oceanogràfic explicaran els fonaments que donen suport a l'activitat, com ara la identificació d'espècies animals, anàlisis d'aigua o la importància del sistema dunar com a eix de conservació de l'ecosistema marí.

Per la seua banda, el divulgador i assessor científic de la Fundació Oceanogràfic, Manuel Toharia, ha explicat als alumnes assistents a la presentació les funcions que fa la Fundació així com algunes accions que cal dur a terme per a conscienciar de la cura de la mar.

Les activitats a Sagunt conclouran en un acte de clausura que tindrà lloc en el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, en la Marjal dels Moros, on els escolars podran exposar els seus treballs interdisciplinaris, a més de la solta d'una tortuga de l'Arca de la Mar de la Fundació Oceanogràfic.

També, durant la presentació a l'Ajuntament, un grup d’alumnes ha llegit un manifest escolar en el qual proposen diverses accions senzilles i a l'abast de tots per a protegir i cuidar l'entorn marí.

Descompte d'un 50% a la ciutadania de Sagunt per a visitar l’Oceanogràfic

Gràcies a la campanya “La mar de Sagunt: missatge en una botella” i a l'acord entre l'Ajuntament de Sagunt i la Fundació Oceanogràfic Global Omnium els ciutadans i ciutadanes de Sagunt podran visitar l’Oceanográfic amb un descompte especial del 50% del 14 al 23 de febrer sobre la tarifa d'adult i tarifa reduïda. L'oferta no és acumulable a altres promocions. Per a obtindre el descompte és necessari presentar el DNI amb domicili en la població, o el document de l'empadronament en què s'indique el naixement o residència a Sagunt.

Durant la campanya es realitzaran tallers infantils en la plaça del Cronista Chabret de Sagunt, el dia 15, i Plaza de la Concòrdia del Port de Sagunt, dia 16.

Pujar