elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt ofereix una àmplia programació amb motiu del 9 d’Octubre

Sagunt ofereix una àmplia programació amb motiu del 9 d’Octubre
  • Les festes de Moros i Cristians, el tradicional mercat medieval i la celebració del 9 d’Octubre s'uneixen i hi haurà activitats tant a Sagunt com en Port de Sagunt

MÉS FOTOS
Sagunt ofereix una àmplia programació amb motiu del 9 d’Octubre - (foto 2)

Els departaments de Cultura i de Festes de l'Ajuntament de Sagunt organitzen un any més el programa d'actes que tindran lloc des del pròxim divendres 27 de setembre fins al dimecres 9 d'octubre.

Este matí el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt ha acollit la presentació del programa d'actes i les novetats d'enguany. A l'acte ha assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora de Cultura i de Festes, Asun Moll; el president de l’Associació de Festers Moros i Cristians, Patrick Salvador; i la representant del Mercat Medieval, Jennifer Morales.

Així mateix, en el programa col·laboren l’Associació de Festers de Moros i Cristians de Sagunt, l’Asociación Porteña Hoguera de San Antón, la Societat Musical Lira Saguntina, la Unión Musical Porteña, Campaners de Morvedre, Grup de Danses Morvedre, Grup de Danses Valencianes El Puerto, la Majoralia de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrit 2019 i l'Associació Cultural Grup de Rondalla i Danses Els Fallers.

Asun Moll ha assegurat que s'ha decidit “avançar una mica la presentació dels actes del 9 d’Octubre perquè se celebrarà conjuntament”. La regidora ha destacat que els dies del Mercat Medieval seran els dies 4, 5 i 6, “però els dies 7, 8 i 9 també hi haurà activitats culturals, tant en el nucli del Port de Sagunt com en el de Sagunt”.

La representant del Mercat Medieval, Jennifer Morales, ha destacat del mercat “la importància que cada vegada més està agafant, ja que és un dels més importants de la Comunitat Valenciana gràcies al seu patrimoni cultural, a la importància i al caràcter cultural i històric que li estem donant i a l'entorn”. A més, ha assegurat que enguany hi haurà un major nombre d'artesans i més tallers d'ofici “per a donar més rigor històric a l'esdeveniment”.

Patrick Salvador, per part seua, ha reafirmat el suport des de l'associació a la iniciativa de celebrar el mercat medieval els dies 4, 5 i 6 “perquè s'unisca a la nostra festa de Moros i Cristians entorn al 9 d'Octubre, ja que té un impacte turístic, cultural, econòmic i social per a la ciutat inigualable”. Salvador ha enumerat alguns canvis per a enguany com per exemple, “al Pregó es pujarà des de la plaça Blasco Ibáñez en entraeta, en fila, no en parelles com anteriorment, i a continuació serà la tradicional nit d'Olles que podrà disfrutar tota la ciutat, a més de l'orquestra Superhits que amenitzarà la nit del divendres; o el recorregut de l'entrada que s'ha canviat i mai s'havia fet com serà enguany, però ens ho havia demanat molta gent”. El president, a més, ha agraït que l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, siga el pregoner d’enguany. D'altra banda, ha destacat l'acte del alardo, que després de reprendre's l'any passat després de 10 anys, enguany continua, “fins i tot ha crescut el número de disparadors i esperem que continue creixent”. Finalment, en la interpretació de la despulla a l'església del Salvador, “hem canviat a l'Ambaixador Moro, ara és Ángel Murillo Redondo”.

Per tancar l'acte, Darío Moreno ha assegurat que es tracta d’un paquet d'actes que “hem intentat potenciar al màxim i fer un programa el més complet possible que integre al nucli de Sagunt com al del Port de Sagunt i que siga una fidel representació del nostre caràcter valencià”. Moreno ha destacat la tradició, història, recreació històrica, art, cultura, música que és possible “gràcies a la participació de totes les associacions i entitats que han fet possible tot este ventall d'activitats que posen en valor les nostres arrels, així com agrair a l'Associació de Moros i Cristians l'haver-me oferit ser pregoner, ja que ho he viscut molt de prop des de fa molts anys pels meus oncles. És tot un honor, espere estar a l'altura”.

Pujar