elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt exposa les seues bones pràctiques com a Ciutat Educadora en la xarxa temàtica ‘Ciutat educadora i turisme responsable. El patrimoni com valor identitari d'una ciutat’

Sagunt exposa les seues bones pràctiques com a Ciutat Educadora en la xarxa temàtica ‘Ciutat educadora i turisme responsable. El patrimoni com valor identitari d'una ciutat’

    Les regidories d'Educació i de Cultura i la Fundació CV Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt participen en la Trobada de Ciutats Educadores (RECE) celebrada a Vila-real i la Vall d'Uixó els dies 10 i 11 d'abril. Han tingut l'ocasió de participar amb una comunicació de les experiències dutes a terme en matèria de patrimoni industrial i memòria obrera.

    La Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE) està composta per 210 ciutats de tot Espanya. Durant dos anys, estes ciutats estan treballant en xarxa amb cinc temàtiques diferents. L'Ajuntament de Sagunt, membre d'esta xarxa, està treballant a la temàtica número 5: Ciutat Educadora i Turisme responsable: El patrimoni com valor identitari de les ciutats.

    Menció especial va meréixer la presentació de la guia didàctica Patrimoni Industrial del Port de Sagunt. Este projecte, Saguntum Civitas Magistra en el seu origen, va començar a fer-lo servir el departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt i ara el du la Fundació de la CV Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt i és elaborat per APIVA (Associació de Patrimoni Industrial Valencià). Les guies didàctiques de Patrimoni Industrial, estan servint com a eina de treball en els centres educatius que hi acudixen a conéixer el patrimoni industrial perquè l'alumnat valore la riquesa i realitat històrica, socioeconòmica i patrimonial del municipi i comarca. En els quaderns didàctics Patrimoni Industrial del Port de Sagunt elaborats per APIVA, es poden estudiar els fets i persones claus en el desenvolupament industrial i el moviment obrer a través del programa didàctic.

    Durant estos dies tenen lloc les jornades de treball de les ciutats membres d'esta temàtica a Vila-Real i la Vall d'Uixó, dimecres 10 i dijous 11 d'abril. L'Ajuntament de Sagunt ha estat representat pel seu regidor d'Educació i Cultura, José Manuel Tarazona, i la Fundació CV Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt representada pel seu director-gerent, Luis Roberto Domenech.

    Segons declaracions del regidor d'Educació i membre del patronat de la Fundació, José Manuel Tarazona: "A Sagunt com a Ciutat Educadora, és necessari que l'alumnat i les persones que hi van a conéixer el patrimoni industrial del Port de Sagunt, des d'un vessant educador i un turisme cultural responsable també, reconeguen els elements que configuren el patrimoni industrial de la ciutat, descobrisquen la seua importància a través del contacte directe i prenguen consciència sobre la necessitat de la seua conservació i millora, ja que no es pot valorar allò que es desconeix".

    Així doncs, tants estes accions com els quaderns didàctics del patrimoni industrial elaborats en col·laboració amb APIVA, com els projectes aprovats recentment a la Fundació finançats amb fons europeus o d’altres projectes desenvolupats amb col·laboració amb empreses, han sigut testimoni de l'esforç que fan ambdues entitats perquè el nostre municipi siga una ciutat educadora i projecte una oferta turística responsable, i el patrimoni històric e industrial, com era el cas de l'experiència presentada, siga una valor d´identitat de la ciutadania.

    D'estos encontres de les ciutats participants es poden compartir experiències i casos de bones pràctiques, ja que participen professionals de diferents departaments municipals com l´Educació, la Cultura, el Patrimoni o el Turisme, i tant en el seu vessant tècnic com polític.

    Pujar