elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt està tractant els focus catalogats davant la proliferació després de les pluges del mosquit tigre en el municipi

Sagunt està tractant els focus catalogats davant la proliferació després de les pluges del mosquit tigre en el municipi
  • Des de la regidoria es demana la col·laboració ciutadana i recomana una sèrie d'actuacions necessàries a dur a terme en l'àmbit domèstic per a evitar l'aparició de focus

Malgrat haver fet les tasques preventives oportunes abans dels últims episodis de pluges en tots els focus de mosquits catalogats en el municipi, s'ha detectat una forta presència d'ells, especialment en la zona de Almardà. Després de constatar els corresponents avisos, s'ha comprovat que no es tracta de només del mosquit comú, sinó que existix una gran presència del mosquit tigre, el qual sol proliferar en esta època de l'any, segons indiquen des de la delegació de Sanitat de l'Ajuntament de Sagunt.

El mosquit tigre sol proliferar predominantment en l'espai domèstic, per la qual cosa el regidor de Sanitat, Javier Timón, «demana la col·laboració ciutadana per a poder combatre-ho amb efectivitat», per al que és necessari seguir una sèrie de recomanacions per a les quals s'ha elaborat un tríptic i un cartell informatiu amb diferents orientacions necessàries en l'àmbit domèstic per a evitar l'aparició de focus.

Alguns dels hàbits que es recomana a la ciutadania són: Evitar recipients que acumulen aigua estancada, perquè no existisquen llocs de cria i impedir la seua reproducció; vigilar el reg per degoteig, que pot deixar xicotets punts d'aigua en tests i plats, i retirar l'aigua sobrant del reg de les plantes; protegir els pous i aljubs amb malles mosquiteres perquè no posen els seus ous; mantindre els nivells de clor adequats en les piscines, basses i estanys durant tot l'any; revisar els buits en els arbres tapant-los o buidant l'aigua estancada; buidar els canalons per a l'aigua de pluja; tirar aigua en els embornals, almenys una vegada a la setmana, per a evitar el seu estancament; i, finalment, renovar cada 2 o 3 dies l'aigua dels abeuradors dels animals.

D'altra banda, en el cas que es detecten i es passen els avisos al departament de Sanitat, és necessari que juntament amb el nom i el número de telèfon es facilite també la direcció concreta perquè els operaris de l'empresa de control de plagues Lokímica puguen accedir als habitatges per a ajudar la ciutadania a identificar i evitar els possibles focus. Per la part municipal, es continuen controlant i tractant tots els focus catalogats, els embornals i les canalitzacions d'aigües pluvials.

Així mateix, Javier Timón ha recordat que «davant la demanda de la ciutadania que es realitzen aplicacions aèries, per a poder-les realitzar s'ha d'acreditar la seua necessitat a nivell tècnic i han de comptar amb la corresponent autorització per part de la Conselleria de Sanitat, alguna cosa que no està acreditat en el nostre municipi», ja que es tracta del mosquit tigre que prolifera en l'àmbit domèstic i per al qual no serien efectives estes aplicacions que només poden realitzar-se a més de 100 metres de les zones poblades.

En este sentit, durant tot l'any es revisen els focus de mosquits com ara les emmallades, embornals, fonts ornamentals i qualsevol punt que presente extenses làmines d'aigua acumulada. Amb l'aparició del mosquit tigre a Espanya, estes accions s'han ampliat com a forma preventiva per a detectar el nivell d'activitat en cada municipi. No obstant això, el tractament en llocs públics no és suficient ja que el mosquit tigre cria sobretot en zones privades perquè necessita molt poca quantitat d'aigua per a depositar els seus ous, qualsevol xicotet recipient que puga acumular aigua és suficient.

El mosquit tigre està catalogat com una espècie invasora procedent d'Àsia l'expansió de la qual s'ha degut al comerç internacional de mercaderies, perquè nia en els pneumàtics usats i en les plantes ornamentals. Va ser en l'estiu del 2004 quan es va detectar la seua presència a Espanya, en Sant Cugat del Vallés (Barcelona) i s'ha anat estenent per tota la conca mediterrània. Pot transmetre malalties infeccioses encara que a Espanya no ha transcendit que s'hagen donat casos d'estes malalties per la seua picada.

Pujar