elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt a Escena presenta 'Èdip' de Sòfocles, dirigida per Oriol Broggi

Sagunt a Escena presenta 'Èdip' de Sòfocles, dirigida per Oriol Broggi

  Sagunt a Escena conclou les representacions d'enguany al Teatre Romà amb 'Èdip' de Sòfocles, una producció del Teatre Romea, dirigida per Oriol Broggi i interpretada per Julio Manrique, Carles Martínez, Marc Rius, Mercè Pons, Ramon Vila, Miquel Gelabert i Clara de Ramon.

  Èdip regna a Tebes juntament amb la seua esposa Iocasta, la vídua de Lai, el rei mort. Quan la ciutat és colpejada per nombrosos mals, el poble demana ajuda al seu rei i ell els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta una mala notícia: qui va matar Lai és el causant d'aquesta tragèdia i només el seu castic pot salvar la ciutat.

  Quan el rei de Corint, Pòlib, a qui Èdip considera el seu pare, mor, arriba la veritat: Èdip és el causant dels problemes de Tebes, perquè sense saber-ho ha mort el seu propi pare, el rei Lai, i Iocasta, amb qui s'ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, és també la seua pròpia mare. Quan ella s'assabenta d'això, es lleva la vida i el seu fill, davant del cadàver de la seua mare i esposa, s'arranca els ulls desesperat i reclama el castic que ell mateix va prometre al culpable, per a així salvar Tebes.

  La tragèdia d'Èdip pot semblar una història llunyana, però el fet de fer mal i fer-se mal de manera inconscient, o el drama de buscar la veritat i acabar per trobar-la són unes constants universals i intemporals que acosten als clàssics, ja que l'ànima humana és universal i intemporal.

  Per a aquesta versió, obra de Jeroni Rubió, s'ha fet servir el text de l'obra 'Èdip Rei', amb alguns afegits de l'obra 'Èdip a Colonna', així com breus fragments de Wajdi Mouawad.

  El següent i últim espectacle d'aquesta 25a edició de Sagunt a Escena serà el divendres, 7 de setembre, amb l'actuació de la 'cantaora' Maria José Carrasco, guanyadora de la Lámpara Minera en el Festival Internacional de Cante de las Minas d'enguany, al casino vell del Port de Sagunt.

  Pujar