elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Per què és Sagunt Capital Cultural Valenciana?

Sagunt Capital Cultural Valenciana 2018/2019
Sagunt Capital Cultural Valenciana 2018/2019
  • La capital del Camp del Morverdre projecta 365 dies d'activitats culturals

  • Música, dansa, teatre, tallers, exposicions, conferències i espectacles per a seguir articulant un projecte de ciutat lligat a la seua història, la seua essència mediterrània i el seu llegat cultural

MÉS FOTOS
Per què és Sagunt Capital Cultural Valenciana? - (foto 2)
Per què és Sagunt Capital Cultural Valenciana? - (foto 3)
Per què és Sagunt Capital Cultural Valenciana? - (foto 4)
Per què és Sagunt Capital Cultural Valenciana? - (foto 5)

Els íbers, romans, islàmics o sefardites; el llegat medieval, el modern o el contemporani... són moltes les cultural que han passat per Sagunt i han deixat el seu llegat. La capital del Camp del Morverdre respira història i cultura els seus 365 dies de l'any, un segell que li ha valgut el reconeixement com a Capital Cultural Valenciana 2018/2019.

Es tracta d'un reconeixement anual, creat per Cultura de la Generalitat, a les localitats que situen a la cultura com un instrument de cohesió social i de foment econòmic. Enguany el reconeixement ha anat a parar a Potries, a la Safor, com a terme amb menys de 5.000 habitants i a Sagunt, com a municipi de més de 5.000 habitants.

Sagunt arreplega el testimoni de Gandia -que va ostentar la capitalitat el passat any- i prepara una programació cultural més extensa i nova amb motiu d'aquest reconeixement. "Som i serem Civitas Amabilis", amants de la cultura, la pau i les llibertats. Este és el projecte que els ha valgut el segell de Capital Cultural, en ser un poble en el qual han coexistit diferents cultures alhora i que li han convertit en una ciutat diversa i plural però amb una essència i base mediterrània.

Així, des del teatre romà fins al seu castell, passant per la parròquia Arciprestal, les seues esglésies o les seues ermites fins a arribar al nucli antic de la Vila, Sagunt proposa un viatge cultural en el temps. Una oferta cultural, turística i de recuperació del patrimoni a escala europea, però sense perdre l'essència mediterrània.

Un any d'activitats, 365 dies de cultura

Sagunt ha celebrat aquesta nova condició amb multitud d'actes que s'han tingut lloc aquest cap de setmana. L'II Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta, la representació de l'obra Farenheit i la inauguració oficial amb Ara Pacis de Xarxa Teatre, han convertit, efectivament, a Sagunt en la capital de la cultura.

Les àrees de Cultura, Joventut, Alcaldia, entre uns altres, són els encarregats d'oferir a la ciutadania i als qui visiten la ciutat un complet programa d'activitats, tallers, conferències, espectacles i un llarg etcètera d'actes. Per a més informació de l'extensa programació es pot consultar la guia 'Pedra i ferro', presentada recentment i distribuïda en versió impresa als veïns i veïnes.

Cal destacar el vint aniversari dels Ludi Saguntini, amb el festival de Teatre Grecollatí per a estudiants de batxillerat i els tallers didàctics de cultura clàssica per a primària i secundària que atrauen cada any a uns 15.000 estudiants. El Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta, el festival de música, teatre i dansa Sagunt a Escena, el festival de còmic Splash o Novembre Negre s'afigen a una llarga llista d'activitats per les quals aposta l'Ajuntament per a fomentar la cultura i l'educació per a totes les edats i gustos.

Com a foment turístic, destaquen els 13 km de costa de Sagunt amb quatre platges d'arena fina i aigües cristal·lines, així com els quilòmetres de dunes naturals amb flora i fauna autòctona, l'àmplia oferta d'allotjament en la ciutat, o les diferents alternatives d'oci mediambiental.

Una ciutat Patrimoni de la Humanitat

Perquè "la cultura no és una despesa, sinó una inversió", apunta l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández. I perquè aquest reconeixement no és una fi sinó un reconeixement més a un projecte de ciutat després del qual està l'esforç de moltes persones. De fet, Sagunt està treballant per traure avant el projecte Patrimoni de la Humanitat, amb l'objectiu de projectar la ciutat: "Volem que la projecció exterior de la ciutat siga també una estratègia de cohesió, integració i autoestima a través del patrimoni i la cultura".

El títol de Capital Cultural Valenciana és, en paraules del primer edil, "un esglaó més en aquest camí que ens ha de portar a ser reconeguts internacionalment, que el nostre patrimoni siga també universal".

Un reconeixement molt celebrat i que se suma a uns altres com Sagunt Capital Valenciana de la Romanització, així com la pertinença a dos rutes internacionals molt importants com són la Ruta dels Fenicis-Camí d'Aníbal i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial.

Des d'aquest cap de setmana i durant els pròxims 365 dies Sagunt es converteix en Capital Cultural Valenciana amb una infinitat d'actes que projecten a la ciutat com un espai de connexió entre cultura, turisme, recuperació del patrimoni i qualitat de vida, sense perdre la seua clara essència mediterrània.

Pujar