elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La regidora de Festes detalla els motius pels quals s’ha canviat la ubicació de la falla Plaça del Sol

La regidora de Festes detalla els motius pels quals s’ha canviat la ubicació de la falla Plaça del Sol
  MÉS FOTOS
  La regidora de Festes detalla els motius pels quals s’ha canviat la ubicació de la falla Plaça del Sol - (foto 2)
  La regidora de Festes detalla els motius pels quals s’ha canviat la ubicació de la falla Plaça del Sol - (foto 3)

  La regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, ha volgut explicar els diferents motius que han portat a l'Ajuntament de Sagunt a acceptar la petició de la Falla Plaça del Sol i moure la ubicació de la plantà del seu monument que, fins al moment, se situava en la intersecció del carrer Colón i el carrer Virgen del Carmen. A causa de les dificultats d'accés i els conflictes generats fins al moment, la falla s'ha traslladat a una part del jardí de la plaça que s'ha remodelat. És important destacar que l'anterior ubicació se situava en l'entrada d'accés a l'aparcament, així com en un dels punts pròxims en els quals se situa el mercat que se celebra cada dijous i dissabte al Port de Sagunt.

  Tal com ha explicat la regidora de Festes, este canvi es deu a una petició formulada per la comissió Falla Plaça del Sol, amb data del 8 de maig de 2018, a través de la qual se sol·licitava un canvi d'ubicació del seu monument per millorar així la circulació i eliminar el punt conflictiu que genera el tall d'esta via, tant amb els veïns com amb els comerços del mercat. "A causa de tot el conflicte que esta generant este canvi, volem comentar que la falla va sol·licitar el canvi i va justificar que això els estava generant molt conflicte amb els veïns pel tema de les façanes dels edificis, de les terrasses dels bars i, sobretot, pels problemes de convivència que es produïxen els dies de mercat tant amb les parades com amb l'accés a l'aparcament municipal", explica Asun Moll.

  "Després de rebre esta sol·licitud nosaltres el que fem és informar-nos si això és o no cert, i comprovem que sí que es produïxen molts problemes", assegura la regidora, qui afig que des de Mercats consideren que es produïen problemes de càrrega i descarregada en les parades, a més dels problemes que suposa tallar diversos carrers i els que es produïxen amb el mercat exterior, per no poder accedir ni facilitar més llocs per a les parades. "La setmana de falles es genera molt turisme i vénen moltes persones a visitar-nos, i, en lloc d'augmentar el nombre de parades com es podria fer, ocorre el contrari, que fins i tot algunes habituals no volen vindre eixos dies pels problemes d'accés", continua Moll.

  Per part de la Policia Nacional, segons la regidora, diuen sentir-se acorralats per la quantitat de carrers que es tallen, la qual cosa suposa una especial afecció sobre la seguretat i el normal desenvolupament de la seua tasca. Així mateix, la Policia Local defensa la nova ubicació de la falla i la considera més idònia, ja que amb esta actuació es deixen lliures els carrers, es facilita l'accés al mercat, a l'aparcament i a la Policia Nacional.

  Així mateix, Asun Moll ha explicat que, sobre la zona de jardí de la plaça que s'ha decidit remodelar per a situar la falla, ja s'havia actuat fa aproximadament quatre o cinc anys, "no estem parlant que hi haguera allí un arbre mil·lenari, sinó que el resultat era una zona bastant fosca, amb un arbust baix d'uns quaranta centímetres d'alt i dues o tres palmeres". La intervenció ha consistit a moure eixos arbres a un altre lloc de la plaça i netejar la zona que, a més, i segons la regidora, "els veïns deien que s'havia convertit en un pipi-ca il·legal, una zona molt deteriorada que no era adequada, ni neta, ni estava habilitada per al seu ús".

  Després de netejar la zona del jardí, i una vegada passades les falles, el que es farà és crear una plaça saludable amb solucions de paviment, com n'hi ha en altres jardins com els del Centre Cívic o la Gerència, i on es tornarà a plantar per a continuar tenint zona vegetal, però en comptes d'en terra en jardineres. Asun Moll declara que "tenim unes festes que generen interés nacional i hem de saber conviure amb això entre tots, fallers i ciutadans, i des de l'Ajuntament el que hem d'intentar és que la convivència siga el més favorable possible i que, per descomptat, torne a la plaça del Sol la intervenció que ja es va fer sobre eixa plaça perquè siga saludable i torne a ser habitable". Igualment assegura que, des de l'Ajuntament de Sagunt, estan disposats a rebre propostes i veure així les peticions dels veïns, com per exemple els aparells que s'instal·laran d'exercici físic saludable perquè els majors puguen practicar "i pensem que totes estes intervencions que es facen en la plaça a posteriori seran del gust de tots els veïns".

  "He llegit en alguns mitjans que hi ha un enfrontament dels fallers amb els veïns, quan la resposta que he rebut ha sigut a l'inrevés. Els veïns estan demanant este canvi i estan agraïts que es faça eixa retirada de la falla de la via pública que, com ja sabem, durant la setmana de falles dificulta l'accés a les zones urbanes pel trànsit que generen les festes i per altres problemes", aclarix la regidora de Festes.

  Són tots estos motius pels quals s'ha decidit dur a terme esta actuació que permet, d'una banda, traslladar la falla i solucionar els problemes d'accés a la zona i, d'altra banda, millorar un espai del jardí de la plaça del Sol, segons ha explicat.

  Pujar