elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Realitzat amb èxit el simulacre del pla d'emergència del depòsit de cua en la presa de la Mola

Realitzat amb èxit el simulacre del pla d'emergència del depòsit de cua en la presa de la Mola
  • Amb l'objectiu de comprovar el funcionament del pla i de les infraestructures previstes per a escometre la gestió d'una possible emergència

MÉS FOTOS
Realitzat amb èxit el simulacre del pla d'emergència del depòsit de cua en la presa de la Mola - (foto 2)
Realitzat amb èxit el simulacre del pla d'emergència del depòsit de cua en la presa de la Mola - (foto 3)

Este matí ha tingut lloc un simulacre d'implantació del pla d'emergència del depòsit de cua de la conducció Túria-Sagunt, la titularitat de la qual és Acuamed, on s'han involucrat els organismes intervinents en cas d'emergència per a la comprovació del funcionament del pla i de les infraestructures previstes per a escometre la gestió d'una possible emergència.

Al simulacre ha assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, juntament amb la regidora de Policia Local, Natalia Antonino, i la presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada. Moreno ha indicat que «duem a terme este simulacre amb l'objectiu primordial de la seguretat. El depòsit de la Mola és el depòsit que proveïx a tot el nostre municipi i en cas que hi haguera algun tipus de trencament es produiria una situació de risc. Per això, és importantíssim comprovar que totes les comunicacions i protocols entre els diferents organismes que han d'intervindre en este cas funcionen i que reduïm al màxim el temps de resposta, sobretot amb la mirada a protegir les persones».

En este sentit, ha assenyalat que «el simulacre ha sigut un èxit, s'han detectat xicotetes deficiències que podem solucionar amb facilitat, però podem assegurar que estem preparats davant una situació d'este calibre. Continuarem duent a terme simulacres com este en diferents àmbits amb eixe objectiu que esmentava al principi de la seguretat de tots i totes».

Els objectius d'esta intervenció són: assegurar que tots els participants tenen la formació adequada per a l'exercici de les funcions que se'ls adscriuen en el pla d'emergència del depòsit de cua Túria-Sagunt (PEP Depòsit de cua Sagunt) i en el pla especial davant el risc d'inundacions en la Comunitat Valenciana (PEI); comprovar el bon funcionament dels sistemes de transmissions; comprovar que els sistemes de comunicació a serveis d'intervenció i els d'alerta a la població funcionen correctament; comprovar que s'apliquen els procediments establits en el PEP i en el PEI, i finalment, establir una ubicació definitiva del dispositiu de comandament preventiu (PMP) i del punt de comandament avançat (PMA).

Les instal·lacions del depòsit de cua de la conducció Túria-Sagunt es localitzen en el camí Cementeri, a continuació de la instal·lació de la planta potabilitzadora ETAP Sagunt, i s'assenta a l'esplanada d'una antiga pedrera situada al peu del castell de Sagunt.

El simulacre ha contemplat una situació de descens del nivell d'aigua en el depòsit (escenari 0). S'ha comprovat la presència d'aigua en els pous de detecció de fugues i s'ha procedit a aplicar les mesures correctores, consistents a parar l'entrada de flux d'aigua al depòsit, s'han compartimentat els dos vasos del mateix i s'ha procedit al buidatge controlat del depòsit pel desguàs de fons. Després d'esta acció, el monitoratge ha indicat que continua la fuga (escenari 1).

Atés que els llindars han anat augmentant, amb perill d'abocament per damunt de coronació, en una situació real es passarà progressivament des d'Escenari 0 a 1, 2 i finalment a 3. Durant l'escenari 2 existix perill de trencament o avaria greu, i durant el 3 la probabilitat del trencament de presa és elevada o està ja començant.

Així mateix, abans d'esta situació l'Ajuntament de Sagunt activarà el seu protocol d'actuació municipal enfront del risc d'accident o trencament en presa, annex al seu pla territorial municipal (PTM) i constituirà el CECOPAL. Per al protocol d'actuació municipal enfront del risc d'accident o trencament en el depòsit de cua de la conducció Túria-Sagunt es recullen les actuacions particulars a desenvolupar per a la protecció a la població de les zones potencialment afectades pel trencament de la presa.

Organismes implicats

Els organismes que formen part del Comité d'Implantació del PEP són: Confederació Hidrogràfica del Xúquer; Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana; AVSRE, Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, com a responsable de l'activació del pla especial enfront del risc d'inundacions, que aplica, i Acuamed, com a empresa amb l'encàrrec d'explotació i el manteniment.

Els organismes i agències d'intervenció (accions de comandament, control i intervenció en el terreny) són : Consorci Provincial de Bombers; Ajuntament de Sagunt; Policia Local de Sagunt; Comandància de la Guàrdia Civil; Subsector de Trànsit de la Guàrdia Civil.; Policia Nacional; Policia de la Generalitat (P.N. adscrita); CICU València; (Dispositiu preventiu, no hi ha simulació d'incidents sanitaris –segons disponibilitat de recursos SAMU o SVB–); Prefectura Provincial de Trànsit; Bombers Forestals; Cegesem; AVSRE; Centre de Coordinació d'Emergències i 112 Comunitat Valenciana.

D'altra banda, els organismes, serveis i empreses amb afecció en cas d'incidència de trencament de la infraestructura per l'ona d'avinguda en els primers 30 minuts (Zona I) amb obligació d'alerta expresses són: Ajuntament de Sagunt, en veure's afectat el seu terme municipal; ADIF (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries); Demarcació de Carreteres de l'Estat, i instal·lacions confrontants afectades: Autoval, Rapimueble i ETAP Sagunt (T.M. de Sagunt).

Pujar