elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Queda inaugurada l'exposició 'La mostra documental Fanzination!' en el Casal Jove

Queda inaugurada l'exposició 'La mostra documental Fanzination!' en el Casal Jove

    Hui s'ha inaugurat en el Casal Jove del Port de Sagunt l'exposició "La mostra documental Fanzination!", que exhibix una cuidada selecció de fanzines de còmic procedents de la col·lecció donada per Álvaro Pons. Esta exposició, que estarà oberta fins al 14 d'abril, oferix un recorregut visual al llarg de la història d'este tipus de manifestació artística, incidint especialment en el fanzine valencià i en el fanzine produït hui dia en el nostre país, sense oblidar el fanzine clàssic dels anys 60, com ha destacat el propi Pons. Este mitjà de la cultura visual actual sorgix des de la independència i l'esperit alternatiu i prompte es convertix en arma directa de la contracultura, establint un espai on conviuen la llibertat i el llibertinatge creatiu, on els límits solament existeixen per a ser transgredits.

    En la inauguració han estat el regidor delegat de Joventut, Guillermo Sampedro, i el co-comissari de l'exposició, Álvaro Pons. Este últim ha destacat que es pretén "deixar constància de la capacitat del fanzine com a lloc d'experimentació, d'innovació, on s'ha cercat sempre trencar les fronteres del llenguatge del còmic per a trobar altres possibilitats expressives. Busquem donar-li eixa característica de publicació efímera però també reconèixer la importància que té la construcció d'un discurs contra el sistema establit, contra allò habitual, en cerca de noves activitats artístiques i expressives".

    Els fanzines s'associen als moviments underground i contraculturales dels anys 60. Per la seua pròpia naturalesa, els fanzines són publicacions que naixen per a ser oblidades després de la seua explosió d'insurrecció i provocació; tenen voluntat efímera conscient, per la negació a circular pels canals habituals de la cultura. S'imprimixen moltes vegades per a ser distribuïts en concerts i bars, encara que el temps els ha fet evolucionar fins a trobar llocs propis en els quals créixer. Es tracta dels festivals i trobades d'autoedició i fanzines, sorgits en este segle, estos són els grans impulsors de la nova "cultura fanzinera".
    Álvaro Pons ha donat la seua col·lecció de fanzines i publicacions teòriques de còmic a la biblioteca de l'IVAM. Es tracta d'una col·lecció d'uns 2.000 fanzines, recopilada durant dècades fins avui en dia. Des de la biblioteca, i en col·laboració amb Álvaro, s'ha decidit crear una fanzinoteca, donant vida així a un espai per al coneixement i divulgació del fanzine. Tindrà accés lliure de consulta per a investigadors o interessats en l'estudi d'este mitjà. Podrà ser consultat pel catàleg online de la biblioteca, igualant-se en categoria a la resta de matèries. La fanzinoteca es troba en estos moments en els seus orígens, s'està rebent el material, organitzant apartats, etc. En els pròxims mesos s'anunciarà la seua obertura al públic investigador.

    Pujar